Veganuary, svjetski pokret koji potiče isprobavanje veganske prehrane u siječnju, za cilj ima promicati prehranu biljnog porijekla, zaštitu planeta i poboljšanje ljudskog zdravlja. Tom prigodom, Matrix je u suradnji s vege food blogericom i influencericom Martinom Đođo, poznatijom kao Cookie Djo, pripremio poseban menu od 5 sljedova veganskih specijaliteta od lokalnih i sezonskih namirnica biljnog porijekla, koji je bio pravo zadovoljstvo vegana, ali i onih koji inače ne uživaju tu vrstu prehrane.
Ovo nije prva takva suradnja poznate influencerice i zagrebačkog restorana, naime još je u listopadu povodom Svjetskog dana veganstva Matrix organizirao čak dvije večere za koje se tražilo mjesto više, za koje je Martina također pripremala poseban menu. Martina na svom Instagram profilu cookie.djo inače svakodnevno s pratiteljima dijeli nove plant-based recepte, jednostavne, ukusne i dostupne svima. Uz približavanje veganske prehrane pratiteljima, mnogo pažnje pridaje i održivom kuhanju, pa ćete nerijetko naići i na kreativne recepte kako napraviti ukusan i zdrav obrok od ostataka namirnica koje bi ostale neiskorištene.
Veganska večera u Matrixu za pamćenje
Večera je u Matrixu počela vinskom preporukom Matrixovog osoblja za jela u meniju, a ubrzo je stigao i prvi slijed – košarice s bijelim grahom. Kremasti bijeli grah u košaricama od rižinog papira s tostiranim bademima i domaćim kimchijem otvorio je put ostatku večere. Drugi slijed, panirana pikantna kuglica od batata, špinata, mrkve i cvjetače u umaku od sojinog jogurta s koprom, ponudila je balanc okusa i odlično toplo-hladno predjelo. Zatim je stigao favorit azijske kuhinje, miso juha od povrća i tofua s ramen rezancima, nori algom, tahinijem i mayu uljem, s ručno rađenim rezancima i sezonskim povrćem iz lokalnog uzgoja, što je važan faktor u Matrixovoj kuhinji.
Glavno jelo posebnog Veganuary menija, grilani tempeh s pečenom hokaido tikvom, hummusom i salatom s ječmom i pinjolima, spojio je domaće i azijske okuse kakvi su posluženi i u prijašnjim sljedovima, te postigao odličan fusion kuhinja. Cappuccino Lješnjak, za kraj sastojao se od cappuccino mousse kreme i maslaca od lješnjaka na biskvitu s lješnjacima, kremast i bogat okusom, savršeno je zaokružio večeru u Matrixu.
Restoran Matrix u svojoj dnevnoj ponudi redovito drži nekoliko svježe pripremljenih veganskih jela, vrlo popularnih kod gostiju, a za više obavijesti o budućim specijalnim večerama i događajima, pratite Matrix na Facebooku i Instagramu.
Foto: Kreshnik Haziri