Ovaj slatki pull apart bread je upravo ono što nam treba da ugrije kuću i dušu te malo odvrati misli od onih problemčića koje možda imamo.
Stvarno je odličan desert uz kavu ili čaj u ovo zimsko vrijeme.
Slatki pull apart bread
Sastojci:
Tangzhong tijesto
- 40g glatkog brašna
- 250ml mlijeka
Tijesto
- Sva smjesa Tangzhong tijesta
- 110ml mlake vode
- 100g šećera
- 10g suhog kvasca
- 500g brašna
- 2 jaja
- 50ml ulja
- 40g maka
- Korica 2 naranče
Fil
- Pekmez od višanja cca 250g
- Cimet za posuti
Preljev
- 50ml vrhnja za šlag
- 100g krem sira
- 30g šećera u prahu
- 2 žlice pekmeza (ako želite)
Postupak:
- Prvo napravite predtijesto.
- U posudu za kuhanje ulijte mlijeko, dodajte brašno i kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne dobijete smjesu nalik gustom pudingu.
- Pokrijte prozirnom folijom i ostavite sa strane da se hladi dok pripremate ostalo.
- U posudu za miksanje ulijte mlaku vodu, šećer i kvasac, promiješajte i ostavite se kvasac aktivira.
- Ubacite brašno, ulje, jaja, mak, naribanu koru naranče i mijesite nekih 10 minuta. Tijesto će biti dosta mekano, ali to je ok.
- Tijesto malo pouljite, poklopite krpom ili prozirnom folijom pa ostavite na toplom da se diže i bar udvostruči volumen. Ja sam ostavila malo više od sat vremena.
- Tijesto izvadite iz posude na jako pobrašnjelu površinu, malo premijesite i razvaljajte pravokutnik debljine cca pola cm.
- Tijesto premažite pekmezom i pospite cimetom.
- Uzduž prerežite po pola, a zatim poprečno režite u širinu 3,4 cm. Svaki pravokutnik preklopite i slažite kao harmoniku pa prebacite u kalup za kruh koji ste obložili papirom za pečenje (ovaj dio možete napraviti i da razvaljajte na tanje pa u 2 kalupa pečete, ako ne želite da vam se jako digne u kalupu ili ako imate kalup manjih dimenzija, onda svakako preporučam ovaj korak).
- Tijesto u kalupu pokrijete i opet ostavite da se diže na toplom, nekih pola sata.
- Pećnicu upalite na 175 stupnjeva, a tijesto premažite s malo mlijeka i pospite smeđim šećerom.
- Pecite oko pola sata, 35 min – vidjet ćete kad dobije finu boju gore, odnosno, provjerite nakon cca 20ak minuta pa pokrijete folijom ako vam je boja već ok da ne zagori jako.
- Za preljev smiksajte sve sastojke i prilikom posluživanja tijesto prelijte s malo preljeva.
Nadam se da će vam se svidjeti recept, jer ga mi vaš volimo.
Recept nam donosi Irena Gavran s bloga Pregacha. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Irena Gavran