Pogledajte Journal Cooking Show Xmas Specijal s Dorom Martinović, Matejom Sučević i Pamelom Badžek
U najnovijoj, četrnaestoj epizodi JOURNAL x DVA SRCA I KUHAČA COOKING SHOW XMAS SPECIJALA kuhali smo s Lucijom Bilandžić Matić i našim influencericama i prijateljicama, Dorom Martinović, Matejom Sučević i Pamelom Badžek.
U pravom blagdanskom duhu, okupili smo naše influencerice koje su i inače bliske prijateljice te smo zajedničkim snagama pripremili pravi, svečani blagdanski stol pun neodoljivih zalogaja, što slanih, što slatkih.
Journal Cooking Show
Što smo kuhali s Dorom Martinović, Matejom Sučević i Pamelom Badžek?
U Journal Cooking Show Xmas Specijal epizodi pripremali smo jela koja bismo svi mi rado poslužili na svečanom, blagdanskom stolu na sam Božić, Novu Godinu ili u drugim blagdanskim prigodama. Fina, ukusna jela s tradicionalnom notom, ali izvedena na pomalo drugačiji način nama su omiljena. Vrlo ih jednostavno možete pripremiti u svom domu, a naravno, sve će biti slađe uz pomoć ukućana ili prijatelja.
Veselo žensko druženje u kuhinji započele smo uz topli, kremasti Barcaffè Capuccino i zalogaje slatkog biskupskog kruha. Idealna kombinacija za instantno podizanje raspoloženja! Primamljiv Barcaffè Capuccino dolazi u nekoliko okusa, tako da su se pobrinuli da svaka od nas uživa u svojim omiljenim aromama. Barcaffè Cappuccino idealan je za kreiranje popodneva baš kao iz bajke s kojim ćete oduševiti i najzahtjevnija nepca, a naša božićna bajka upravo je započela!
Uz šalicu kave zasladili smo se još toplim biskupskim kruhom, koji je savršen odabir i kao doručak i kao popodnevni snack. Biskupski kruh tradicionalan je kolač čiji je biskvit na bazi bjelanjaka, a obogaćen je hrskavim bademima, finom čokoladom i suhim voćem. U receptu smo koristili Land maslac iz Eurospina, kao i njihovu Amo Essere Bio čokoladu, orašaste plodove i sušeno voće Mister Sibamba.
Za samu pripremu koristili smo Kenwood kMix, veliki i snažan kuhinjski uređaj zapremnine 5 litara, snage 1000 W, a koji dolazi s 3 nastavka za miješanje različitih tipova tijesta i krema. Uređaj ima opciju “soft starta”; počinje miksati sporo pa postepeno povećava brzinu, što je idealno za miksanje bilo kakvih sastojaka.
Uz njegovu pomoć pripremit ćete cjelokupni božićni meni – od ukusnih kruhova, preko slanih jela, pa sve do neodoljivih slastica, a svojim će dizajnom i uljepšati izgled vaše kuhinje.
Nakon slatkog početka druženja, došlo je vrijeme da složimo charcuterie board, dasku punu raznolikih sireva, suhomesnatih proizvoda, orašastih proizvoda, voća i snackova. Kako smo u Eurospinu obavili cijelu nabavku, na našem su se blagdanskom stolu našli njihovi odlični hrskavi Tre Mulini grissini, taralle, focaccie, Pascoli Italiani sirevi, Fresche Fette i La Bottega del Gusto suhomesnati proizvodi, voće, Mister Sibamba suho voće, orašasti plodovi i masline.
Uz slasne zalogajčiće s našeg charcuterie boarda nazdravile smo finim talijanskim Mionetto Proseccom, jednim od najprodavanijih prosecca na svijetu. Zahvaljujući njegovoj reputaciji kvalitete, tradicije i inovacije bio je idealan odabir za svečane prigodne kao što je naš Journal Cooking Show Xmas Specijal.
Nakon kratkog predaha pripremile smo pravu laganu, blagdansku juhu – naša krem juha od celera u svečanoj varijanti dolazi s malo tartufa. Celer smo na malo Eurospin Amo Essere Bio maslinovog ulja i Land maslaca prvo dinstale, a zatim izblendale štapnim mikserom i obogatile 100% prirodnim začinima, Vegeta Maestro morskom soli i Vegeta Maestro šarenim paprom, koji su jelu dali snažan miris i bogat, intenzivan okus.
Dodali smo potom i malo muškatnog oraščića i tartufatu, a za kremoznost smo koristili Halta vrhnje za kuhanje na biljnoj bazi, koje je pridonijelo nježnom okusu. Zadržava kremastu strukturu i na visokim temperaturama te povezuje sastojke, pa je kao takvo idealno za juhe, umake, predjela ili kao dodatak glavnim jelima od mesa i ribe.
Nakon krijepke juhe uslijedilo je glavno jelo, pečena pačja prsa s grilanim koromačem. Marinirana pačja prsa pekli smo na tavi s kožom dok se nije mast nije otopila a koža zazlatila. Pečeno i narezano meso pokapali smo sokom od naranče i začinili Vegeta Maestro morskom soli i Vegeta Maestro šarenim paprom. Na istoj tavi ispekli smo i koromač, koji smo također dobro začinili Vegeta Maestro morskom soli i Vegeta Maestro šarenim paprom, uz dodatak Vegeta Maestro origana.
Ovo naizgled jednostavno glavno jelo zapravo je puno bogatih aroma i okusa, koji su još više došli do izražaja uz finalni touch Vegeta Maestro začina koji su im dali svježinu, intenzivne mirise i bogat okus, a možemo ih koristiti u različitim kombinacijama i jelima.
Za kraj blagdanske večere odabrale smo zasladiti se omiljenim desertom, Pavlovom tortom. Ovog smo puta napravili nekoliko mini Pavlovih, a svaka od nas svoju je slagala sama, pa smo morale biti kreativne i snaći se!
S pripremom nam je uvelike pomogao Kenwood kMix uređaj u kojem smo prvo napravili biskvit tijesto, a potom i kremu te šlag od Halta prehrambenog pripravka na biljnoj bazi za šlag. Idealan je za pripremu slastica, raznih deserata i krema jer je već zaslađen, laganog je okusa, a pritom garantira više volumena i visoku postojanost, te je fleksibilan u smislu skladištenja i izrade. Prije uporabe poželjno ga je dobro rashladiti u hladnjaku, a prilikom izrade bilo bi idealno napuniti posudu u kojoj se izrađuje do 10% njenog volumena – tako će Halta dobiti svoj idealan volumen, zahvaljujući uključivanju dovoljne količine zraka.
Recepte za sva jela donosimo ovdje.