Ako ste nestrpljivi i ne možete čekati Božić da otvorite svoj božićni kolač, imamo odlične vijesti! Ovaj Stollen kuglof možete jesti odmah čim ga ispečete. Idealna je zamjena za panettone i slične blagdanske slastice za koje je potrebna duga priprema, a jednako je ukusan!
Recept za Stollen kuglof
Sastojci:
- 300 g glatkog brašna
- 25 grama svježeg kvasca
- 100 ml mlakog mlijeka
- 1 jaje
- 40 grama šećera
- 1 prstohvat soli
- 1 žličica vanilije
- Korica limuna
- Korica naranče
- 100 g omekšalog maslaca
- 100 g grožđica
- 50 g nasjeckanih badema
- 80ml ruma
Premaz:
- 40 g otopljenog maslaca
- 50 grama vanili šećera
Postupak
- Večer prije potopite grožđice u rum i ostavite u hladnjaku.
- U mlako mlijeko dodajte kvasac, žličicu šećera i brašna. Pričekajte da se kvasac aktivira.
- Miksajte šećer i maslac,t e kada dobijete bijelu prozračnu teksturu dodajte jaje. Nastavite miksati.
- Dodajte brašno, koricu limuna i naranče, prstohvat soli. Promjesajte, napravite udubinu u tijestu i dodajte aktivirani kvasac.
- Nastavkom za tijesto zamijesite tijesto.
- Dodajte grožđice i lješnjake, promiješajte.
- Ostavite tijesto da se diže dok mu se ne udvostruči volumen.
- Tijesto oblikujte u valjak i stavite u kalup za kuglof koje ste prethodno namazali maslacem. Pokrijte i ostavite da se diže 20 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Pecite stollen oko 40 minuta (ako vam tijesto brzo potamni, prekrijte vrh aluminijskom folijom.
- Izvadite iz pećnice, ostavite da se malo ohladi, izvadite iz kalupa i još toplog premažite otopljenim maslacem i pospite vanilin šećerom. Ostaviti da se potpuno ohladi.
- Poslužite odmah ili zamotajte u aluminijsku foliju. Čuvajte na hladnom i suhom mjestu 3-4 tjedna.
Recept nam donosi Tonka Radić Čobanov s bloga Tonkina kužina. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.
Foto: Tonka Radić Čobanov