Naša gošća u ovoj epizodi bile su influencerice i prijateljice Nika Kamenski i Rita Rumora Jurki. Nika nam je otkrila kako priprema svoja omiljena jela za doručak te kako se hrani u trudnoći, dok je Rita bila zadužena za pripremu fine kave s kakvom i sama započinje svaki dan.
Naša se jela u ovoj epizodi baziraju na laganim, jednostavnim receptima za doručak i brunch. Započeli smo sa slatkim i voćnim zalogajima, a kako je vrijeme odmicalo polako smo prešli na pravi, slani brunch. Nazdravile smo proseccom, a zatim smo uz naša brunch jela uparili i izvrsna vina.
Doručak i brunch posljednjih su godina sve popularniji format jela, ali i druženja – posebice među mladima. Sva jela iz ove epizode vrlo su praktična za pripremu, pa ćete u njima uz odlične zalogaje i piće uživati sa svojim gostima u toplini doma. U nastavku donosimo recepte, a kako smo pripremali jela pogledajte ovdje.
Na Roto webshopu iz najvećeg izbora pića odabrali smo vrhunski processo s kojim ćemo nazdraviti, te nekoliko vina koja čekaju pairing s našim omiljenim brunch jelima. U nekoliko klikova odabrali smo i naručili smo pića, a zatim pričekali dostavu do samog praga vrata. Našoj su zabavi kao i uvijek pristupili vrlo ozbiljno!
Barcaffe kava u kapsulama
Kako dobra druženja volimo započeti uz toplu, mirisnu kavu, ovog smo se puta odlučili ugrijati nježnim čokoladnim i medenim notama najdražeg napitka. Barcaffè kavu u kapsulama skuhali smo u aparatu, a poslužili svima baš onakvu kakvu najviše vole, bio to espresso ili kava s mlijekom. Atraktivne arome doprinjele su punoći okusa svakog gutljaja naše jutarnje kave.
Topla zobena kaša s bananom
Sastojci:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1 banana
- Bobičasto voće po želji (borovnice, ribizl)
- 1 šalica mlijeka
Postupak:
- U posudu za kuhanje stavimo zobene pahuljice i mlijeko te dodamo pola zgnječene banane. Kuhamo 5-7 min, dok se smjesa ne pretvori u kašu željene teksture – može biti gušća ili rjeđa, kako volite. Gotovu toplu kašu serviramo u zdjelicu, dodamo ostatak narezane banane i bobičasto voće po želji.
*Zgnječena banana nam služi kao prirodni zaslađivač, ali ako volite malo slađe, slobodno dodajte med ili maslac od kikirikija pri posluživanju.
Američke palačinke
Sastojci:
- 1 banana
- 2 jaja
- 1 žličica Vegeta Maestro mljevenog cimeta
- Malo Vegeta Maestro morske soli
- Pola šalice mlijeka
- Pola žličice ekstrakta od vanilije
- Pola žličice praška za pecivo
- 1 šalica glatkog brašna Čakovečki mlinovi
- Bobičasto voće
- Šećer u prahu
Postupak:
- Stavite tavu za palačinke da se grije na laganoj vatri. Zgnječite bananu. Dodajte jaje i umutite u banane. Dodajte cimet i vaniliju, te brašno i prašak za pecivo. Dobro izmiješajte dok ne dobijete gustu homogenu smjesu. Mlijeka dodajte prema potrebi — imajte na umu da smjesa mora biti puno gušća od one za klasične palačinke. Pojačajte vatru na srednje i na tavu stavite masnoću po želji — mi smo stavile kokosovo ulje, ali može i obično (možete dodati i malo maslaca). Na jednu tavu normalne veličine obično stanu 3 manje palačinke — 1 velika žlica smjese je dovoljna za 1 palačinku.
- Pecite par minuta s jedne strane dok ne vidite da se na gornjoj strani pojavljuju mjehurići. Okrenite i pecite još 1-2 min na drugoj strani.
- Poslužite uz bobičasto voće po želji i s malo šećera u prahu.
Avokado tost
Sastojci:
- Mulino Bianco PanCarrè tost
- 1 avokado
- 1 limun/limeta
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 mala žličica Vegete BIO
- Malo Vegeta Maestro šarenog papra
- Malo Vegeta Maestro morske soli
- 2 jaja
- dimljeni losos
Postupak:
- Mulino Bianco PanCarrè je kruh idealan za tostiranje zbog savršene debljine kriške, prilikom pečenja ostane savršeno hrskav. Avokado prepolovite i izvadite iz lupine — 1 polovicu narežite na tanke šnite, a od druge napravite namaz tipa guacamole. Za guacamole, zgnječite avokado vilicom, pokapajte limunom, dodajte Vegetu BIO, malo Vegeta Maestro šarenog papra i Vegeta Maestro morske soli te maslinovo ulje.
- Za poširana jaja je najvažnije da su jaja svježa. Zagrijte posudu s vodom tako da zakipi pa onda smanjite vatru tako da i dalje ključa, ali vrlo lagano. Jaje razbijte i stavite u zdjelicu. Vodu u posudi promiješajte žlicom tako da dobijete mali vrtlog i u taj vrtlog ubacite 1 jaje. Ostavite da se pošira 3 minute. Nemojte dirati. Bjelanjak će se u tom vrtlogu sam formirati oko žumanjka. Izvadite jaje šupljom žlicom/lopaticom/cjedilom. Ponovite postupak za drugo jaje.
AVOKADO TOST 1:
Na tostiranu šnitu Mulino Bianco PanCarrè tosta posložite narezani avokado. Na avokado stavite poširano jaje. Posolite i popaprite. Servirajte uz Montes Alpha Chardonnay koji će svojom svježinom, kremoznošću i elegancijom savršeno pasati uz ovaj tost.
AVOKADO TOST 2:
Na tostiranu šnituMulino Bianco PanCarrè tosta namažite avokado namaz, a na njega posložite šnite dimljenog lososa. Servirajte uz Kaiken Malbec Rose vino koje se voćnim i cvjetnim notama odlično sljubljuje uz losos.
Kako nam je bilo pogledajte u nastavku.
Sadržaj nastao u suradnji s: