Jesenski plodovi i sezonske namirnice savršene su za bezbroj ukusnih jela; od toplih juha pa sve do neodoljivih slastica. Obožavamo slastice od kestena, deserte od krušaka i šljiva, a među našim omiljenima definitivno su i oni od jabuka. Jabuke su voće koje volimo svježe, u kompotima, štrudlama, tortama i kolačima, a najdraži su nam brzi i jednostavni recepti koje možemo pripremiti u rekordnom roku, a jednako će oduševiti goste kao i znatno složeniji kolači!
Ovih smo dana pripremali dva vrlo brza recepta s jabukama koji su savršeni, osvježavajući, puni mirisnih nota i aroma jeseni. Ne možemo se odlučiti jesu li nam draže pečene jabuke s orasima ili efektne ružice od jabuka! U nastavku donosimo recepte.
Ružice od jabuka
Sastojci:
- 500 g lisnatog tijesta
- 4 velike jabuke
- sok 1 limuna
- 6 žlica marmelade
- 1 jaje
- malo smeđeg šećera
- malo cimeta
- šećer u prahu
Postupak:
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva °C.
- Jabuke operite, očistite i narežite na tanke ploške.
- U zdjeli pomiješajte sok limuna i malo vode, a zatim ploške jabuka pažljivo ubacite i 2 minute prokuhajte na laganoj vatri kako bi omekšale.
- Odmrznuto lisnato tijesto razvaljate u pravokutan oblik pa narežite na 12 traka (po 6 traka od 250 g lisnatog tijesta).
- Svaku traku premažite s malo marmelade, a zatim slažite ploške jabuka.
- U zdjelici pomiješajte malo smeđeg šećera i cimeta. Jabuke posipajte s mješavinom šećera i cimeta. Tijesto s jabukama smotajte u ružice.
- Ružice pecite u kalupu za muffine. Premažite ih razmućenim jajetom, pecite 40-ak minuta na 180 stupnjeva °C.
- Ružice poslužite posute šećerom u prahu/po želji uz malo meda ili uz sladoled od vanilije.
Pečene jabuke punjene s orasima
Sastojci:
- 6 velikih jabuka
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica meda
- 1 žlica cimeta
- 1/8 žličice mljevenog klinčića
- 1/2 žličice mljevenog đumbira
- 120 g mljevenih oraha
- 1 limun
- nasjeckani orasi
- po želji: grožđice, nasjeckani prženi lješnjaci, umak od vanilije
Postupak:
- Pećnicu zagrijte na 200°C. Jabuke operite, očistite i izdubite po sredini.
- Na laganoj vatri zagrijte maslac, cimet i med. Dodajte mljevene orahe i limunov sok. Pustite da lagano provrije.
- Izdubljene jabuke pospite cimetom, a zatim pažljivo ulijte umak u njih. Na vrh jabuka pospite sjeckane orahe i/ili lješnjake te grožđice.
- Jabuke pecite 30 minuta na 180°C, odnosno dok ne poprime zlatnastu boju.
- Punjene jabuke poslužite s medom i po želji s umakom od vanilije.
Foto: Pexels, Unsplash, iStock