Od dolaska jeseni nekako nas najviše veseli bogatstvo sezonskih namirnica i njihova implementacija u menije naših omiljenih zagrebačkih restorana i bistroa. Jedan od njih definitivno je Market 2 u Tomašićevoj ulici, koji baš kao i Market u Gundulićevoj, vjerno prati sezone i kompletno mijena svoje jelovnike. Dolazak jeseni ovih smo dana proslavile u Marketu 2 uz jela koja obiluju namirnicama sezone; gljivama, bundevom, ciklom, šljivama i sezonskim povrćem.
Naravno, u Marketu uvijek možete pronaći različita mesna i riblja jela, ali i opcije za vegetarijance i vegane. Ovaj put jelovnik je pun Marketovih klasika i kreativnih interpretacija tradicionalnih jela koje su nas oduševile.
Juhe i predjela
Odlučile smo isprobati sva nova jela s jesenskog menija, pa tako i sezonsku juhu i predjela. Sezonsku juhu (38 kn) rade sa svježim namirnicama s Dolca, a s obzirom na to da je došla jesen, trenutno je ponudi juhu od vrganja. Topla kremasta juha od vrganja sve je što trebamo za hladne i kišne dane – nama je bila odlična!
Morale smo kušati i Marketov soparnik, jer soparnik je jelo koje zaista svi obožavamo! Marketov soparnik (38 kn) predstavlja originalnu verziju soparnika – uz blitvu je u punjenje dodana i krema od sira, a sa strane poslužuju lagan i osvježavajući bijeli umak.
Glavna jela
S obzirom na to da je Journalova redakcija prilično raznolika, takav je bio i naš izbor jela, pa i izbor favorita među novim jelima. Isprobale smo različita mesna i riblja jela, ali i ona za vegane.
Jedno inovativno vegansko jelo je i Vegan Market bowl s bulgurom, pečenom bundevom, gljivama i sezonskim povrćem (76 kn). Ovo je jelo prava veganska uzdanica na jesenskom meniju – ako ste u potrazi za pravim okusima jeseni, ovo je jelo pun pogodak! Vegan Market bowl je cjeloviti obrok, sadrži dovoljno proteina koji dolaze iz bulgura, bučinih sjemenki i gljiva. Uz navedeno, okusom će zadovoljiti i vegane i nevegane!
Rižoto od pečene cikle s grilanim kozjim sirom i pestom (78 kn) nastavlja Marketovu tradiciju odličnih rižota. Osim što je odličnog okusa, rižoto je i vegetarijansko jelo. Kako smo već znale da u Marketu pripremaju ponajbolji rižoto u gradu, ovu veselu i šarenu varijantu nismo mogle propustiti. Definitivno jedan od favorita i jedno od onih toplih i kremoznih jesenskih jela punih okusa na koje ćemo se ubrzo vratiti!
File bijele ribe s kremom od cvjetače i zelenjem s Dolca (122 kn) dolazi uz file hame, brancina ili orade, ovisno o ponudi svježe ribe. Uz bijelu ribu dolaze parene čimule i krema od cvjetače koja se radi u thermo mikseru koji od povrća radi savršene kreme. Riba je bila pripremljena savršeno, a nas je potpuno neočekivano osvojila krema od cvjetače koju bismo mogli jesti i samu koliko je ukusna!
Još jedan od klasika ovaj put dolazi s pravim jesenskim štihom. Pašticada s domaćim lovačkim knedlama i kremom od maceriranih šljiva (98 kn) je zvijezda menija i zbilja nitko neće ostati ravnodušan nakon što okusi ovo jelo. Pašticada u umaku je rađena prema tradicionalnom receptu dok su lovačke knedle mali odmak od klasičnog priloga njoka. Uz lovačke knedle serviraju kremu od maceriranih šljiva koja zaokružuje ovo jelo na viši nivo.
Ovo bismo jelo mogle jesti gotovo svaki dan i ne bi nam dosadilo!
Ljubitelji mesa dolaze na svoje uz Beefsteak s pečenim krumpirima i zapečenom brokulom (186 kn). Meso Marketovci nabavljaju u mesnici Zagorac na Dolcu gdje svaki put znaju da je meso vrhunske kvalitete. Uz kuhare koji bez greške pripremaju beefsteak, ovaj klasik je izveden na najvišem nivou. Osim što će vas dugo držati sitima, okusi su genijalno spojeni a jelo je iznimno zdravo i hranjivo.
Deserti
Sladokusce će oduševiti i nova slastica, Matcha chessecake sa smokvama u prošeku i ružmarinu (38 kn). Ova je Marketova interpretacija Cheesecakea inspirirana jesenskim okusima Dalmacije. Za sve one koji preferiraju nešto klasičnije okuse slastica, tu je i dnevni desert (36 kn) koji je trenutno mekana Šarlota s kremom od bobičastog voća.
Foto: Ivan Ojdanić za Wolt