Culinary Postcards: Jednostavna verzija slasnog soparnika iz pećnice
Culinary Postcards: Jednostavna verzija slasnog soparnika iz pećnice

Culinary Postcards: Jednostavna verzija
slasnog soparnika iz pećnice

Soparnik danas više ne treba uvode. Ovo sirotinjsko jelo koje vuče korijene iz 15. st., gdje se u selima dalmatinske Zagore pripremao kao posna hrana i užina radnicima koji su radili u polju, u međuvremenu je postao vrlo popularan u svim dijelovima Hrvatske. Soparnik se i danas u Zagori peče na tradicionalni način, u “kominu”, otvorenom prostoru s vrućim kamenom, pokriven žeravicom i pepelom, što mu daje poseban okus – ali vjerujte mi da će vam i ova, jednostavna kućna verzija iz pećnice biti također jako ukusna!

Recept za soparnik

Navedene količine su dostatne kao predjelo ili lagani obrok za 4 osobe

Sastojci:

  • 450-500g blitve, oprane, očišćene, dobro osušene i narezane na trakice (što sitnije, to bolje)
  • 1 crveni luk, nasjeckan
  • 1/2 žličice soli

– za tijesto:

  • 400g bijelog pirovog (ili pšeničnog) brašna
  • 200 ml mlake vode
  • 1/2 žličice soli
  • 60ml maslinovog ulja

– premaz

  • 2 režnja češnjaka, sitno sjeckana + 3 žlice maslinovog ulja

Priprema:

  1. Pomiješajte blitvu, luk i sol te ostavite da se odmara dok pripremate tijesto.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, ulje i vodu i mijesite tijesto 5-6 minuta, a zatim razrežite na dva dijela, tako da jedan ostavite malo veći – to će biti donja kora, tako da možete soparniku napravite lijepi rub.
  3. Razvaljajte taj veći komad tijesta (za donju koru) odmah na papiru za pečenje kako biste ga lakše prebacili na pleh za pečenje.
  4. Po tijestu rasporedite nadjev, pa razvaljajte drugi dio tijesta, a zatim ga prebacite tako da prekrije nadjev i “zatvorite” soparnik tako da napravite lijepi rub – donju koru spajajte s gornjom tako da je uvijate prstima idući u krug (vidi rub na slici dolje)..
  5. Pecite soparnik u prethodno zagrijanoj pećnici na 200C, 25-30 minuta, dok ne dobije zlatno smeđu boju po vrhu.
  6. Dok se soparnik peče, napravite premaz od sitno sjeckanog češnjaka i maslinovog ulja.
  7. Kad je pečen, soparnik izvadite iz pećnice, premažite ga s premazom i poslužite toplog.

Recept nam donosi Iva Savić s bloga Culinary Postcards. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Iva Savić

Učitati još
Zatvori