Soparnik danas više ne treba uvode. Ovo sirotinjsko jelo koje vuče korijene iz 15. st., gdje se u selima dalmatinske Zagore pripremao kao posna hrana i užina radnicima koji su radili u polju, u međuvremenu je postao vrlo popularan u svim dijelovima Hrvatske. Soparnik se i danas u Zagori peče na tradicionalni način, u “kominu”, otvorenom prostoru s vrućim kamenom, pokriven žeravicom i pepelom, što mu daje poseban okus – ali vjerujte mi da će vam i ova, jednostavna kućna verzija iz pećnice biti također jako ukusna!
Recept za soparnik
Navedene količine su dostatne kao predjelo ili lagani obrok za 4 osobe
Sastojci:
- 450-500g blitve, oprane, očišćene, dobro osušene i narezane na trakice (što sitnije, to bolje)
- 1 crveni luk, nasjeckan
- 1/2 žličice soli
– za tijesto:
- 400g bijelog pirovog (ili pšeničnog) brašna
- 200 ml mlake vode
- 1/2 žličice soli
- 60ml maslinovog ulja
– premaz
- 2 režnja češnjaka, sitno sjeckana + 3 žlice maslinovog ulja
Priprema:
- Pomiješajte blitvu, luk i sol te ostavite da se odmara dok pripremate tijesto.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, ulje i vodu i mijesite tijesto 5-6 minuta, a zatim razrežite na dva dijela, tako da jedan ostavite malo veći – to će biti donja kora, tako da možete soparniku napravite lijepi rub.
- Razvaljajte taj veći komad tijesta (za donju koru) odmah na papiru za pečenje kako biste ga lakše prebacili na pleh za pečenje.
- Po tijestu rasporedite nadjev, pa razvaljajte drugi dio tijesta, a zatim ga prebacite tako da prekrije nadjev i “zatvorite” soparnik tako da napravite lijepi rub – donju koru spajajte s gornjom tako da je uvijate prstima idući u krug (vidi rub na slici dolje)..
- Pecite soparnik u prethodno zagrijanoj pećnici na 200C, 25-30 minuta, dok ne dobije zlatno smeđu boju po vrhu.
- Dok se soparnik peče, napravite premaz od sitno sjeckanog češnjaka i maslinovog ulja.
- Kad je pečen, soparnik izvadite iz pećnice, premažite ga s premazom i poslužite toplog.
Recept nam donosi Iva Savić s bloga Culinary Postcards. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Iva Savić