Torta od palačinki na tri načina: brz, jednostavan i preukusan desert koji svi obožavaju
Torta od palačinki na tri načina: brz, jednostavan i preukusan desert koji svi obožavaju

Torta od palačinki na tri načina: brz, jednostavan i preukusan desert koji svi obožavaju

Jedna od najomiljenijih slastica na svijetu definitivno su palačinke. Jedemo ih za doručak, večeru, kao desert, a ako ih punimo slanim punjenjem mogu biti i savršen ručak. Načini na koje ih možemo pripremiti  su brojni, od proteinskih palačinki, mini-palačinki, američkih i japanskih palačinki pa sve do banana palačinki. Volimo ih na sve ove načine, a uvijek nas veseli i neka nova ideja. Za pripremu je dovoljno svega nekoliko minuta, a u njima najčešće uživa cijela obitelj. Ovih smo dana isprobale nekoliko različitih torta od palačinki i oduševljene smo! Torta od palačinki slastica je na koju smo pomalo zaboravili, a sada kada smo ju ponovo počeli pripremati, ne možemo stati.

Priprema je zaista jednostavna, palačinke se ispeku kako ih i inače radite – imamo i recept za najbolje klasične palačinke. Ispečene palačinke mažu se tankim slojem kreme te slažu jedna na drugu do željene visine. Kreme i punjenja dolaze u raznim okusima, a mi vam donosimo recepte za tri različite (naše omiljene) torte.

Cheesecake torta od palačinki

Sastojci za smjesu za palačinke:

  • 250 g brašna
  • 50 g šećera
  • 85 g otopljenog maslaca
  • prstohvat soli
  • 480 ml mlijeka
  • 120 ml mineralne vode
  • 4 jaja
  • 2 žličice ekstrakta vanilije

Sastojci za kremu:

  • 225 g otopljenog maslaca
  • 340 g kondenziranog mlijeka
  • 225 g krem sira
  • 2 žličice ekstrakta vanilije

Postupak:

  • Pomiješajte sve sastojke za smjesu za palačinke te na srednjoj vatri ispecite tanke, jednake palačinke
  • Za kremu: miksajte maslac i kondenzirano mlijeko par minuta pa dodajte omekšali krem sir i zatim vaniliju. Miksajte dok smjesa ne bude sasvim glatka, bez grudica.
  • Za tortu: tortu slažite na velikom tanjuru ili dasci. Položite palačinku i namažite tanki sloj kreme te ponovite postupak dok ne iskoristite sve palačinke. Tortu ostavite u hladnjaku na nekoliko sati kako bi se stisnula. Prije posluživanja ukrasite voćem po želji!

Čokoladna torta od palačinki

Sastojci za smjesu za palačinke:

  • 90 g brašna
  • 480 ml mlijeka
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 45 g gustina
  • 65 g šećera
  • 5 jaja
  • 30 g otopljenog maslaca

Sastojci za kremu:

  • 600 ml vrhnja za šlag
  • 30 g kakao praha
  • 10 g bijelog šećera

Sastojci za čokoladni preljev:

  • 110 g tamne čokolade
  • 80 g vrhnja za šlag
  • kakao prah

Postupak:

  • Pomiješajte sve sastojke za smjesu za palačinke te na srednjoj vatri ispecite tanke, jednake palačinke
  • Za kremu: Vrhnje i šećer miksajte 3-4 minute, umiješajte kako prah, promiješajte i stavite u hladnjak
  • Za preljev: Zagrijte vrhnje na pari, ubacite nasjeckanu tamnu čokoladu te miješajte dok se otopi, ostavite da se hladi
  • Za tortu: tortu slažite na velikom tanjuru ili dasci. Položite palačinku i tanko namažite kremom te ponovite postupak dok ne iskoristite sve palačinke. Tortu na kraju prelijte čokoladnim preljevom i ostavite u hladnjaku barem 1h. Za ukras pospite kakaom u prahu. Poslužite i uživajte!

Tiramisu torta od palačinki

Sastojci za smjesu za palačinke:

  • 250 g brašna
  • 50 g šećera
  • 85 g otopljenog maslaca
  • prstohvat soli
  • 480 ml mlijeka
  • 120 ml mineralne vode
  • 4 jaja
  • 2 žličice ekstrakta vanilije

Sastojci za Tiramisu kremu:

  • 2 žličice instant kave ili 2 žlice jake crne kave
  • 2 žličice tople vode
  • 1 žlica ruma
  • 360 ml vrhnja za šlag
  • 120 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 šalica mascarponea
  • 20 g gorkog kakao praha

Sastojci za ukrasni šlag:

  • 120 ml vrhnja za šlag
  • 1 žlica ruma
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica kakaa u prahu

Postupak: 

  • Ispecite palačinke i ostavite ih da se ohlade.
  • Napravite Tiramisu kremu; prvo promiješajte instant kavu i toplu vodu, zatim dodajte mascarpone, pa dodajte šećer i vaniliju. U drugoj zdjeli par minuta miksajte vrhnje i rum, a zatim sve spojite.
  • Po palačinki rasporedite po dvije žlice kreme, tanko razmažite i slažite tortu od slojeva palačinki i Tiramisu kreme. Kada ste došli do zadnje palačinke, cijelu tortu uredno premažite ukrasnim šlagom koji ste umutili od vrhnja ua šlag, ruma, šećera i kakaa, te stavite tortu u hladnjak na par sati. Po želji pospite šećerom u prahu.

Foto: Pexels, Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori