Jedna od najomiljenijih slastica na svijetu definitivno su palačinke. Jedemo ih za doručak, večeru, kao desert, a ako ih punimo slanim punjenjem mogu biti i savršen ručak. Načini na koje ih možemo pripremiti su brojni, od proteinskih palačinki, mini-palačinki, američkih i japanskih palačinki pa sve do banana palačinki. Volimo ih na sve ove načine, a uvijek nas veseli i neka nova ideja. Za pripremu je dovoljno svega nekoliko minuta, a u njima najčešće uživa cijela obitelj. Ovih smo dana isprobale nekoliko različitih torta od palačinki i oduševljene smo! Torta od palačinki slastica je na koju smo pomalo zaboravili, a sada kada smo ju ponovo počeli pripremati, ne možemo stati.
Priprema je zaista jednostavna, palačinke se ispeku kako ih i inače radite – imamo i recept za najbolje klasične palačinke. Ispečene palačinke mažu se tankim slojem kreme te slažu jedna na drugu do željene visine. Kreme i punjenja dolaze u raznim okusima, a mi vam donosimo recepte za tri različite (naše omiljene) torte.
Cheesecake torta od palačinki
Sastojci za smjesu za palačinke:
- 250 g brašna
- 50 g šećera
- 85 g otopljenog maslaca
- prstohvat soli
- 480 ml mlijeka
- 120 ml mineralne vode
- 4 jaja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
Sastojci za kremu:
- 225 g otopljenog maslaca
- 340 g kondenziranog mlijeka
- 225 g krem sira
- 2 žličice ekstrakta vanilije
Postupak:
- Pomiješajte sve sastojke za smjesu za palačinke te na srednjoj vatri ispecite tanke, jednake palačinke
- Za kremu: miksajte maslac i kondenzirano mlijeko par minuta pa dodajte omekšali krem sir i zatim vaniliju. Miksajte dok smjesa ne bude sasvim glatka, bez grudica.
- Za tortu: tortu slažite na velikom tanjuru ili dasci. Položite palačinku i namažite tanki sloj kreme te ponovite postupak dok ne iskoristite sve palačinke. Tortu ostavite u hladnjaku na nekoliko sati kako bi se stisnula. Prije posluživanja ukrasite voćem po želji!
Čokoladna torta od palačinki
Sastojci za smjesu za palačinke:
- 90 g brašna
- 480 ml mlijeka
- 2 žlice kakaa u prahu
- 45 g gustina
- 65 g šećera
- 5 jaja
- 30 g otopljenog maslaca
Sastojci za kremu:
- 600 ml vrhnja za šlag
- 30 g kakao praha
- 10 g bijelog šećera
Sastojci za čokoladni preljev:
- 110 g tamne čokolade
- 80 g vrhnja za šlag
- kakao prah
Postupak:
- Pomiješajte sve sastojke za smjesu za palačinke te na srednjoj vatri ispecite tanke, jednake palačinke
- Za kremu: Vrhnje i šećer miksajte 3-4 minute, umiješajte kako prah, promiješajte i stavite u hladnjak
- Za preljev: Zagrijte vrhnje na pari, ubacite nasjeckanu tamnu čokoladu te miješajte dok se otopi, ostavite da se hladi
- Za tortu: tortu slažite na velikom tanjuru ili dasci. Položite palačinku i tanko namažite kremom te ponovite postupak dok ne iskoristite sve palačinke. Tortu na kraju prelijte čokoladnim preljevom i ostavite u hladnjaku barem 1h. Za ukras pospite kakaom u prahu. Poslužite i uživajte!
Tiramisu torta od palačinki
Sastojci za smjesu za palačinke:
- 250 g brašna
- 50 g šećera
- 85 g otopljenog maslaca
- prstohvat soli
- 480 ml mlijeka
- 120 ml mineralne vode
- 4 jaja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
Sastojci za Tiramisu kremu:
- 2 žličice instant kave ili 2 žlice jake crne kave
- 2 žličice tople vode
- 1 žlica ruma
- 360 ml vrhnja za šlag
- 120 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 šalica mascarponea
- 20 g gorkog kakao praha
Sastojci za ukrasni šlag:
- 120 ml vrhnja za šlag
- 1 žlica ruma
- 2 žlice šećera
- 1 žličica kakaa u prahu
Postupak:
- Ispecite palačinke i ostavite ih da se ohlade.
- Napravite Tiramisu kremu; prvo promiješajte instant kavu i toplu vodu, zatim dodajte mascarpone, pa dodajte šećer i vaniliju. U drugoj zdjeli par minuta miksajte vrhnje i rum, a zatim sve spojite.
- Po palačinki rasporedite po dvije žlice kreme, tanko razmažite i slažite tortu od slojeva palačinki i Tiramisu kreme. Kada ste došli do zadnje palačinke, cijelu tortu uredno premažite ukrasnim šlagom koji ste umutili od vrhnja ua šlag, ruma, šećera i kakaa, te stavite tortu u hladnjak na par sati. Po želji pospite šećerom u prahu.
Foto: Pexels, Unsplash, Instagram