Vjerojatno ne postoji osoba koja ne voli sladoled. Volimo ga konzumirati u velikim količinama tijekom ljetnih dana i rashladiti se njime. Postoje razni okusi, pa danas možemo isprobati razno-razne kombinacije. Međutim, pronašli smo zdravi recept za sladoled u kojem možete uživati bez grižnje savjesti, osvježit će vas u trenu, a idealan je i za one najmlađe jer će pojesti ukusan i hranjiv desert.
Riječ je o namirnici koja je jedna od najpopularnijih tropskih voća – ananas. Ananas ljeti volimo jesti samostalno, kao voćnu salatu ili pak konzumirati u tekućem obliku. Zahvaljujući vitaminima, mineralima, antioksidansima i enzimima, konzumacija ananasa doprinosi jačanju našeg imuniteta, regulira probavu te smanjuje rizik od upala.
Recept za zdravi sladoled od ananasa
Budući da je sladoled najčešće prva asocijacija na ljeto, potrudili smo se pronaći recept za sladoled od ananasa koji ćete lako i brzo pripremiti, a ujedno je i niskokaloričan te zdrav i ukusan. Ovaj sladoled nije presladak, a opet će vas osvježiti u ovim vrućim ljetnim danima.
Sastojci:
1 ananas
0,5 l kokosovog mlijeka
75 g šećera eritrita (smeđeg šećera ili meda po želji)
1 žličica soka od limuna (ili naranče)
Priprema
Očistite ananas i nasjeckajte ga na kockice, stavite u blender. Dodajte šećer i sok od limuna te miksajte da se sastojci sjedine (ne prejako). Dodajte kokosovo mlijeko i miksajte dok smjesa ne postane pjenasta. Prebacite smjesu u željenu posudicu ili u kalupe za sladolede. Danas postoje razni oblici kalupa koje možete naručiti, stoga se možete poigrati s odabirom oblika sladoleda. Stavite u zamrzivač na 6-8 sati. Voila! Uživajte u svom domaćem osvježavajućem sladoledu.
Sladoled od ananasa i manga
Ako osim ananasa želite pomiješati još koje voće, možete se odlučiti za voće koje volite. Mi smo se odlučili za mango i bananu, kako bi nam sladoled bio malo gušći, a okus taman.
Sastojci:
1 ananas
1 banana
1 mango
0,5 l kokosovog mlijeka
2 žlice sirupa od agave (javorov sirup ili eritrit)
Priprema
Priprema je vrlo jednostavna. Očistite ananas i narežite na kockice, bananu narežite na kolutiće te očistite mango, izvadite košticu i narežite na kockice. Prebacite voće u blender i dodajte kokosovo mlijeko. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Po želji dodajte sirup od agave, med ili neki drugi prirodni zaslađivač. Smjesu prebacite u kalupe ili posudice po želji te staviti u njih štapiće. Stavite u hladnjak na minimalno 6-8 sati. Sladoled možete poslužiti uz preljev od voća ili čokolade.
Foto: Pexels, Unsplash