Znam da ovaj put ne moram puno pisati. 🙂 Kolač svi poznajemo, jeli smo ga 1000 puta, radili bar jednom. Jednostavan, sočan, tako obožavan i od sada u bezglutenskoj verziji bez rafiniranog šećera! Nećete primjietiti razliku, kolač je identičan originalu. Jako sam sretna zbog ovog recepta i što je uspio i nadam se da će se od sada ova verzija nalaziti na vašim stolovima.
Sastojci:
6 jaja
2 velikodušne žlice meda
1 ekstrakt vanilije (2 ml)
300 g maslaca sobne temperature
300 ml čvrstog jogurta
1 prašak za pecivo
150 g kokosovog brašna
Prstohvat soli
Krema:
100 g maslaca
100 g čokolade
1 žlica meda
1 dcl bademovog mlijeka
Priprema:
Nisam imala odgovarajući kalup stoga sam kolač pekla u kalupu od torte koji je promjera 28 cm.
Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Kalup u kojem pečete namastite maslacem ili kokosovim uljem. U jednu zdjelu pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol, a u drugu jaja, med i vaniliju.
Sastojke druge zdjele miksajte dok ne postanu pjenasti. Zatim dodajte maslac i nastavite miksati. Kada smjesa postane kompaktna naizmjence dodajte sastojke prve zdjele (brašno, prašak za pecivo i sol) i jogurt. Miksajte dok se smjesa ne zgusne. Biskvit će biti gušći nego inače. Stavite ga u kalup za pečenje, ravnomjerno rasporedite te pecite prvih 10 minuta na 150 stupnjeva, zatim pojačajte pećnicu na 170 stupnjeva i biskvit pecite još 20 minuta. Kada je gotov ostavite ga da se hladi.
Za to vrijeme napravite kremu. Na laganoj vatri otopite sve sastojke. Kada se smjesa ohladi, umočite svaki čupavac u čokoladu te ga uvaljajte u mrvice kokosa. Savršeni!
Uživajte! 🙂