Ljetni ručak na punoj terasi poznatog zagrebačkog restorana i ovaj nas je tjedan razveselio i zasitio. Jedan od razloga zašto bismo se u restoran Vinodol mogli iznova vraćati svakih nekoliko dana jest njihova tjedna ponuda.
Svakih sedam dana na njihovom se jelovniku nađu neke nove sezonske delicije, pa smo tako sigurni da ćemo uz tradicionalne klasike svaki put naići i na jela koja još nismo kušali.
Ljeto u restoranu Vinodol
Vruć ljetni dan odlučile smo rashladiti hladnom juhom od krastavaca, koja je osvježavajuća varijacija popularnog španjolskog gazpacha. Nakon lagane juhe naručile smo predjelo, srdele na saur, a zatim smo podijelile svitak od vučenog tijesta punjen svježim sirom i mladim tikvicama te odrezak crne slavonske svinje s ražnjićem od pečenih bresaka. Prošli smo mjesec uživali u sezonskim desertima s jagodama i borovnicama, pa smo zato ovaj put odabrale zasladiti se kombinacijom trešanja i čokolade te laganim kolačem od karamele i kave.
Hladna juha od krastavaca
Hladna juha ljeti nam je ne samo omiljena juha, već i jedina juha koju zaista želimo jesti. Osvježenje je ovaj put stiglo u obliku nježnog gazpacha od krastavaca s bijelim grožđem; juha se zapravo radi od svježih krastavaca, jogurta, malo meda, par kapi tabasca i limunovog soka, dok se završava bijelim grožđem iz kojeg su izvađene koštice. Završni touch juhi daje i ulje od mente, a uz juhu dolazi i veliki, hrskavi house-made grisin koji jelo čini još zabavnijim.
Srdele na saur
Pravo ljetno predjelo koje nas je u tren oka transportiralo na more bile su srdele na saur. Ukiseljena riba, izdvojena tekućina pretvorena u gustu kremicu te koromač leže na fluffy podlozi od tikvica s kremom od sira iz mišine. Podlogu čini “kolačić” od tikvica, griza i jaja, pa tako jelo zapravo ima elemente omleta, mekog biskvita i domaće zlevanke.
Svitak od vučenog tijesta
Vinodolov poznati klasik zadnjih je nekoliko godina izvrstan svitak s tikvicama inspiriran bučnicom kakva se nekoć u Vinodolu pekla na tradicionalan način. Tijesto se vuklo preko stolova, buče su se ribale, a bučnica bi svakog jutra bila ispečena i prodavala se sve dok je ne ponestane. Novo izdanje njihove bučnice čini svitak u kojem je buča zbog svoje gorčine zamijenjena mladim tikvicama, dodan je i svježi sir, a svitak se rola u zvrk i peče u pećnici s vrhnjem. Za svakog se gosta ovo jelo peče po narudžbi pa je tako uvijek vruće i sočno, a osim sa sirom i tikvicama u ponudi je i svitak od vučenog tijesta s mesom.
Uz svitak dolazi i osvježavajuć prilog, tzatziki od svježih krastavaca, jogurta, kopra i češnjaka.
Odrezak crne slavonske svinje
Crna slavonska svinja do Vinodola dolazi iz Slatine, a uz sočan odrezak poslužuje se pečena breskva na ražnjiću od ružmarina, te fina krema od pečenog patlidžana i maslaca. Ovo vrlo jednostavno jelo zaista je pravo ljetno; s našim omiljenim sezonskim voćem i povrćem. Nas je oduševila ideja ražnjića od grančice ružmarina na kojem su bile naslagane breskve, a ako još niste probali pečene breskve, svakako ih isprobajte – sada znate i gdje to možete učiniti.
Deserti
Prvi desert spojio je dvije namirnice koje naprosto obožavamo – čokoladu i trešnje. Desert po imenu “Čudesna šuma” – tortica od trešanja i tri vrste čokolade sastoji se od kreme od tamne i mliječne čokolade, bijele čokolade, moussea od trešanja te kandiranih trešanja. Ako pak niste veliki ljubitelji čokolade, za vas je svakako pravi odabir Mocha karamel, sočan kolač od kave, mascarponea i dvije vrste čokolade. Biskvit se radi od kave, kreme su od čokolada a na vrhu dolazi slani karamel. Jelo je jedna modernija verzija tiramisua na Vinodolov način.
Restoran Vinodol nalazi se na adresi Teslina 10, u samom središtu užurbanog zagrebačkog života, no ljeti kada cijeli centar uspori ritam, ovdje se zaista možete opustiti.
Foto: Marko Lopac