Raskošni tradicionalni izraelski doručak – shakshuka

Raskošni tradicionalni izraelski
doručak – shakshuka

Prijateljica se nedavno vratila iz Izraela i gledajući njene slike naišla sam na jednu zanimljivog jela s jajima kao glavnim sastojkom. Kako ni sama nisam znala o čemu se radi, ljubazno mi je pojasnila da se radi o shakshuki, tradicionalnom izraelskom doručku. Mmmmm izgleda odlično, zvuči primamljivo, bacila sam se na istraživanje! 🙂

shakshuka5

Uz more recepata koje sam pronašla, više-manje varijacija na istu temu, svoju shakshuku sam morala raditi dva puta jer sam naime prvi puta jaja prekuhala.

shakshuka2

Uvijek mi je drago kada naiđem na ovakve recepte. Namirnice koje i sami koristimo, sa začinima koji jelo čine posebnijim ili barem drugačijim od onoga na što smo navikli. Kako su jaja glavni sastojak, u sjeverno-afričkim zemljama se jede za doručak, a u Izraelu servira uz humus i falafel. Jednostavno za napraviti, bogato okusima, idealan je doručak vikendom ili kada nešto na brzinu moramo spremiti za večeru.

shakshuka3

Sastojci za dvije porcije:
2 male konzerve rajčica
1 crvena paprika
4 jaja
1 manji luk
2 režnja češnjaka
Maslinovo ulje
1 žličica kima
1 žličica mljevene paprike
Sol i papar
Svježi bosiljak ili korijander

shakshuka4

Priprema:
Koristite tavu koja može ići u pećnicu. Ako je nemate, pripremite posudu, može i ona za lazanje, stavite je da se grije u pećnici na 200 stupnjeva.

Prelijte dno tave maslinovim uljem te pirjajte luk, češnjak, sitno narezanu papriku, kim i mljevenu papriku, 10-15 minuta. Zatim dodajte limenke rajčica, začinite po želji. Kuhajte na laganoj vatri dok voda u potpunosti ne ispari. Kada je umak gotov, prebacite ga u zagrijanu posudu te napravite 4 kruga. U svaki kruh razbijte po 1 jaje. Jaja posolite i popaprite te stavite peći 8 minuta na 200 stupnjeva. Ukrasite svježim bosiljkom ili korijanderom.

shakshuka1

Uživajte! 🙂

Učitati još
Zatvori