Prijateljica se nedavno vratila iz Izraela i gledajući njene slike naišla sam na jednu zanimljivog jela s jajima kao glavnim sastojkom. Kako ni sama nisam znala o čemu se radi, ljubazno mi je pojasnila da se radi o shakshuki, tradicionalnom izraelskom doručku. Mmmmm izgleda odlično, zvuči primamljivo, bacila sam se na istraživanje! 🙂
Uz more recepata koje sam pronašla, više-manje varijacija na istu temu, svoju shakshuku sam morala raditi dva puta jer sam naime prvi puta jaja prekuhala.
Uvijek mi je drago kada naiđem na ovakve recepte. Namirnice koje i sami koristimo, sa začinima koji jelo čine posebnijim ili barem drugačijim od onoga na što smo navikli. Kako su jaja glavni sastojak, u sjeverno-afričkim zemljama se jede za doručak, a u Izraelu servira uz humus i falafel. Jednostavno za napraviti, bogato okusima, idealan je doručak vikendom ili kada nešto na brzinu moramo spremiti za večeru.
Sastojci za dvije porcije:
2 male konzerve rajčica
1 crvena paprika
4 jaja
1 manji luk
2 režnja češnjaka
Maslinovo ulje
1 žličica kima
1 žličica mljevene paprike
Sol i papar
Svježi bosiljak ili korijander
Priprema:
Koristite tavu koja može ići u pećnicu. Ako je nemate, pripremite posudu, može i ona za lazanje, stavite je da se grije u pećnici na 200 stupnjeva.
Prelijte dno tave maslinovim uljem te pirjajte luk, češnjak, sitno narezanu papriku, kim i mljevenu papriku, 10-15 minuta. Zatim dodajte limenke rajčica, začinite po želji. Kuhajte na laganoj vatri dok voda u potpunosti ne ispari. Kada je umak gotov, prebacite ga u zagrijanu posudu te napravite 4 kruga. U svaki kruh razbijte po 1 jaje. Jaja posolite i popaprite te stavite peći 8 minuta na 200 stupnjeva. Ukrasite svježim bosiljkom ili korijanderom.
Uživajte! 🙂