U pravo vrijeme, pred početak duge, tople sezone roštiljanja i uživanja u obrocima u prirodi, u Zagrebu se otvara novo mjesto s vrhunskim domaćim mesom. Novi gastro store pod imenom The meat imat će fantastičan izbor suhomesnatih proizvoda i svježeg mesa, a njihov će tim s vama rado dijeliti tips & tricks za pripremu istih.
Pred samo otvorenje, u suradnji s The meatom, jedan od najboljih hrvatskih chefova, Nenad Komes, s nama je podijelio recepte za nekoliko izvrsnih mesnih jela. Pripremali smo i degustirali razne specijalitete s roštilja, a recepti stižu u pravi čas kako biste ih stigli napraviti već za Prvi maj.
Nova The meat mesnica
Ako cijenite kvalitetan komad vrhunskog domaćeg svježeg mesa, ljubitelj ste steakova kao što su biftek, ribeye ili T-bone ili samo pratite mainstream gastro scenu u Hrvatskoj, novi gastro store The meat bit će obavezna stanica za vas. Nenad Komes, vrhunski hrvatski chef, pripremio je vrlo kreativne recepte u suradnji s The meat, koja se nalazi na adresi Vlaška 64 – korak dalje od mesnice, korak bliže gastronomskom iskustvu!
U nastavku pogledajte što sve od mesnih kreacija ove sezone pripremamo na roštilju!
Recepti za mesna jela s roštilja
The Meat hamburger
Potrebne namirnice:
- juneći burger
- pecivo za burger (hrskavo)
- sir Cheddar
- baby špinat
- krema od ajvara
- umak od majoneze
Krema od ajvara
- 2 žlice prženog ajvara
- 1 žlica krupno sjeckanog pistachia
- prstohvat medisteranskog miksa začina
- 1 žlica maslinovog ulja
Umak od majoneze
- 2 žlice majoneze
- 1 žličica dijon senfa
- 1 žličica estragon senfa
- 1 žličica krem feta sira
Postupak:
- Pecivo za burger prerezati, tostirati ga da dobije hrskavost
- Burger ispeći na grillu ili u tavici, pred kraj pečenja dodati sir na burger da se sir rastopi
- Donji dio peciva namazati mayo umakom, dodati baby špinat, kremu od ajvara, burger
- Gornji dio peciva namazati s kečapom
Dimljena roštilj kobasica u tortilji s pečenom kruškom i divljom rikulom
Potrebne namirnice:
- dimljena roštilj kobasica
- tortilja
- 1/2 svježe kruške
- 1/2 svježe crvene paprike
- 1 žlica mayo umaka
- 1 žlica maslinovog ulja
- rikola
Postupak:
- Tortilju prepeći na tavi ili roštilju da dobije crte
- Krušku izrezati na ploške, začini maslinovim uljem, dodati sol, papar i prepeći na roštilju
- Crvenu papriku prepeći na roštilju, izrezati na krupnije komade i pomiješati s kruškom
- Tortilju premazati mayo umakom, dodati rikolu, prepečenu krušku i papriku, staviti dimljenu roštilj kobasicu i preklopiti tortilju
Beef tagliata od odležanog ramsteka sa grilanim šparogama i grana padano sirom
Potrebne namirnice
- rikola
- steak (The meat steak striploin dry aged 60 dana)
- 2 rotkvice
- svježe šparoge, 6 komada
- cherry rajčica, 2 komada
- 1 žlica maslinovog ulja
- grana padano sir
- baby špinat po želji (koristi se kao podloga)
Postupak:
- Steak ostaviti prije pečenja na sobnoj temperaturi, posoliti i pouljiti maslinovim uljem
- Šparoge odrezati pri dnu, posoliti i pouljiti
- Staviti ih prepeći lagano da ostanu hrskave. Steak ispeći na jakoj vatri po 4 minute sa svake strane
- Na tanjur složiti podlogu od baby špinata, rikole, cherry rajčice, rotkivce. Na to složiti steak tanko narezan na šnite
- Gore složiti grillane šparoge, začiniti maslinovim uljem i dodati krupno ribani grana padano sir
Čevapčići sa proljetnom salatom od graha i kremom od kajmaka, grill somun
Potrebne namirnice
- 5 ćevapčića
- grah iz konzerve, 1 šalica
- mladi luk, 1 manji komad
- rotkvice, 2 komada
- sol
- papar
- maslinovo ulje, 1 žličica
- timijan svježi
- 1/2 grilane kruške
- bijeli luk
- limun
- kajmak, 1 žlica
- somun, 1/4
- mayo umak, 1 žlica
- proljetna salata
Postupak
- U posudu staviti grah, bijeli luk narezan na listiće, mladi luk narezan na kolutiće, rotkvicu izrezanu na listiće, grilanu krušku na kockice
- Dodati sol, papar, mayo umak i maslinovo ulje
- Ćevapčiće malo stisnuti prije pečenja, ispeći ih da ostanu sočni – treba ih stalno okretati
- Na tanjur složiti proljetnu salaticu; sa strane na to servirati ćevapčice sa svježim timijanom
- Uz to servirati prepečeni somun narezan na manje komade i kremu od kajmaka
Foto: Tatjana Bukvić