Market u Gundulićevoj ima nova proljetna jela koja su toliko dobra da ih jednostavno morate probati
Jučer se cijela Journalova redakcija, gladna i vesela, uputila na omiljenu gradsku gastro adresu – u Gundulićevu 13, u bistro Market. Malo je reći da smo sve bile oduševljene ugodnim druženjem, novim jelima i naravno, uvijek savršenim koktelima! Na meniju prevladavaju lagana i osvježavajuća proljetna jela; salatice, sezonsko povrće te domaći njoki i tjestenine uz razne mesne opcije, kao i riblju i vegetarijansku opciju. Isprobale smo sve što se našlo u Marketovoj kuhinji i za čas ispraznile tanjure – sve je bilo toliko dobro da nismo mogle odlučiti što nam je bilo najbolje!
Nova proljetna jela
Ekipa Marketa u Gundulićevoj, predvođena vlasnikom Franom Ćurkovićem i glavnim kuharom Goranom Stanisavljevićem, ovih je dana predstavila nova proljetna jela. Na meniju se uz juhu nalazi i sedam glavnih jela, dnevna salatica te desert.
Kako to obično bude, dnevna juha i sezonski rižoto, jedni od Marketovih aduta, jela su koja se rade od svježih sezonskih namirnica tog dana dostupnih na placu. Svakako, jedna od proljetnih, zelenih opcija rižota je ona sa šparogama, graškom, kozjim sirom i špekom, reći ćemo samo – vjerojatno najbolji rižoto u gradu.
Jedna od apsolutnih zvijezda proljetnog menija su domaći njoki – dolaze u mesnoj verziji s lungićem, gljivama i špinatom u umaku od dolce gorgonzole, te u vegetarijanskoj verziji s gljivama i špinatom u istom umaku. Ovo je jedno od comfort jela na koja ćemo se ubrzo vratiti, jednostavno je prefino.
Jedno sasvim lagano, osvježavajuće jelo, savršeno za proljetne dane su pileća prsa s bulgur salatom, sezonskim povrćem i Romesco umakom. Bogata porcija i zanimljive kombinacije okusa u ovom jelu, a istovremeno lagan osjećaj koji ostavlja snage za nastavak aktivnog dana, razlog su da se vrlo brzo vratimo i na ovaj ručak!
Isprobale smo i svježu tjesteninu sa sporo kuhanom patkom i komoračem. Unatoč tjestenini i mesu, nije teška, već jako osvježavajuća – sporo kuhana patka i komorač te začini u ovom jelu su dobitna kombinacija.
Janjeće kofte s prženim krumpirima i salatom s umakom od jogurta i sezamom donose nam razigran, šaren tanjur. Za sve gurmane ove janjeće okruglice i hrskavi krumpirići bit će novi go-to proljetni ručak u gradu.
Tuna ragu s pire krumpirom i tapenadom posljednje je jelo na meniju, ali čini se prvo po odabiru gostiju, kako se priča. Iako je jedino riblje jelo na novom meniju, to čak niti najveće fanove ribe neće spriječiti da iznova uživaju u njemu.
Slažemo se s tvrdnjama kako za slatko postoji poseban želudac. Ovaj brownie s kremom od limuna i đumbira i coulisom od jagoda to nam je još jednom dokazao. Slatka čokolada i lagano kiselkasto voće zajedno idu baš kako treba.
Foto: Wolt