4 šarene bezglutenske pizzete

4 šarene bezglutenske pizzete

Pizza… Znate li uopće nekoga tko ne voli pizzu? Ne moram previše pisati kako bih vas nagovorila da napravite recept, zar ne? 🙂 Jedino ako se možda radi o bezglutenskoj pizzi.

‏Sve sam probala, tijesto od cvjetače i tijesto od brokule, od kokosovog brašna i različitih mješavina u koje su dodani pusti škrobovi i sumnjivi sastojci. Ništa nije bilo dostojna zamjena. I napokon sam pronašla recept za tijesto koje me oduševilo! Uz male izmjene, to je bilo to! Ljubav na prvi pogled. Toliko je jednostavno da će ispasti odlično čak i ako nikada niste pristupili kuhinji.

pizzete3

Dijelim s vama recept za tijesto i ideje kako složiti 4 različite pizzete! Nekoliko napomena će svakako dobro doći – tijesto pokušajte razvući što je tanje moguće, ako budete radili 4 pizzete kao ja, od ove količine tijesta, svaka pizzeta bi trebala biti promjera oko 15 cm. Koristila sam samo domaći umak od rajčica (šalša). Preporučila bih da koristite predloženu kombinaciju sireva. Pazite da sve dobro začinite kako bi okusi bili savršeno izbalansirani. U jednoj pizzeriji u Kopenhagenu je na stolovima, umjesto kečapa i majoneze, bilo posluženo ulje chilija, bijelog luka i maslinovo ulje. Apsolutno fantastično! Imate kupiti mješavine maslinovog ulja i npr. chilija, ako ste u mogućnosti, uvrstite i taj sastojak. Količine za sastojke nisam navela, ali ja se vodim onim da njih nikad previše.

Dosta priče, vrijeme je za recept. 🙂

pizzete1

Sastojci za tijesto (2 osobe):

200 g rižinog brašna
‏200 g parmezana (npr. Grana Padano)
‏4 žlice mljevenih badema (ili bademovog brašna)
‏4 srednje velika jaja
‏Prstohvat soli

‏U većoj zdjeli pomiješajte brašno, sitno naribani parmezan, mljevene bademe i sol. Zatim smjesi dodajte umućena jaja. Rukama oblikujte tijesto, stavite u prozirnu foliju te ostavite 15-ak minuta u zamrzivaču dok pripremite sastojke. Svaku pizzetu najprije stavite peći 5 minuta na 200 stupnjeva, zatim joj dodajte sve sastojke te je vratite peći još 10 minuta.

pizzete5

Pizzeta s tikvom i kaduljom

Šalša
‏Tikva
‏Svježa kadulja
‏Kozji sir
‏Krupni crni papar
‏Sol
‏Maslinovo ulje
‏Ulje chilija

‏Tikvu nasjecite na manje kockice, marinirajte u maslinovom ulju (15-ak minuta), posolite i popaprite te dodajte svježe nasjeckanu kadulju. Pizzeti dodajte, šalšu, naribani kozji sir, mariniranu tikvu te sve začinite paprom. Pecite 10 minuta ili malo duže ako tikva ne bude gotova. Prije posluživanja prelijte uljem chilija.

pizzete2

Zelena pizzeta

Šalša
‏Gorgonzola
Blitva
‏Mlada kapulica
‏Poriluk
‏Krupni crni papar
‏Origano
‏Ulje bijelog luka ili maslinovo ulje

‏Pizzeti dodajte šalšu, sir, blitvu, nasjeckanu kapulicu i poriluk. Začinite paprom i origanom. Prije posluživanja prelijte jednim od predloženih ulja.

pizzete6

Pizzeta od kozica i slanine

Šalša
‏Kozice
‏Slanina
‏Kozji sir
‏Bunarka (može rukola ili matovilac)
‏Sol
‏Ulje bijelog luka ili maslinovo ulje

‏Pizzeti dodajte šalšu, sir, slaninu i kozice te je malo posolite. Nakon pečenja dodajte salatu te prelijte jednim od predloženih ulja.

pizzete4

HOT pizzeta

Šalša
‏Mozzarella
‏Crvena paprika
‏Feferon
‏Chorizo kobasica
‏Origano
‏Krupni crni papar
‏Ulje chilija

‏Pizzeti dodajte šalšu, mozzarellu, chorizo, papriku nasjeckanu na tanke prutiće, sitno nasjeckane feferone, začinite origanom i paprom. Prije posluživanja prelijte uljem chilija.

pizzete8

‏Uživajte! 🙂

Učitati još
Zatvori