Ovo je desert koji se, otkad znam za sebe, tradicionalno radi u našoj obitelji za božićne blagdane. Mekani biskvit od oraha i krema s karameliziranim orasima, pravi je san za oraholjupce. Nadam se da ćete i vi stvarati nove tradicije, te ćete u njih uključiti i ovaj desert.
SASTOJCI:
Karamelizirani orasi:
- 150 g oraha
- 150 g šećera
Biskvit:
- 5 jaja, L veličine, odvojeni bjelanjci i žumanjci, sobne temperature
- 90 g šećera
- 50 g glatkog brašna
- 50 g mljevenih oraha
- prstohvat soli
- 3 g praška za pecivo
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
Krema:
- 150 g mlijeka
- 100 g šećera
- 2 žličice ekstrakta od vanilije
- 30 g brašna
- 200 g maslaca, sobne temperature
- polovica karameliziranih oraha, mljevenih ili u obliku „maslaca“ (opisano u pripremi)
PRIPREMA:
- Karamelizirani orasi: Pripremite srednje veliku zdjelu koju premažite uljem ili maslacem. Mora biti namašćena tako da se orasi ne zalijepe za rubove zdjele.
- Stavite šećer u veću tavu ili lonac od inoxa (ne koristite teflonske tave) i stavite na srednje jaku vatru da se otopi, povremeno miješajući tako da se topi ravnomjerno (šećer će se prvo zgrudati, prije nego se počne topiti i to je normalno, samo nastavite mješati). Kada se šećer otopi i počne dobivati zlatnu boju, dodajte orahe i drvenom kuhačom sve dobro pomiješajte da se rastopljeni šećer ravnomjerno raspodijeli po orasima. Nastavite zagrijavati i miješati nekoliko minuta dok šećer ne postane smeđe boje i miriši poput karamele. Pažljivo prebacite u podmazanu zdjelu i pustite da se potpuno ohladi.
- Biskvit: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Pekaču za pečenje dimenzija otprilike 42 x 30 cm dno premažite uljem i prekrijte papirom za pečenje. I papir za pečenje premažite uljem.
- Odvojite žumanjke i bjelanjke.
- U zdjeli pjenjačom izmiješajte brašno, mljevene orahe i prašak za pecivo.
- Bjelanjke sa soli istucite u čvrst snijeg.
- U odvojenoj posudi miksajte žumanjke i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu, blijede boje, oko 4-5 minuta.
- Smjesu od žumanjaka pažljivo špatulom pomiješajte sa snijegom od bjelanjaka.
- Dodajte suhe sastojke i špatulom sve dobro, ali nježno izmiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
- Pecite oko 10 minuta, tj. dok čačkalica gurnuta u sredinu ne izađe čista.
- Kuhinjsku krpu koja je veća od pekača pospite šećerom u prahu, a čim biskvit izvadite iz pećnice, nježno ga okrenite na pripremljenu krpu i uklonite papir za pečenje. Posipajte biskvit s malo šećera u prahu.
- Polako zarolajte biskvit s kuhinjskom krpom, rolajući ga od kratkog do drugog kratkog kraja. Ostavite da se potpuno ohladi.
- Krema: U manjem loncu izmiješajte mlijeko, šećer, vaniliju i brašno. Zagrijavajte na srednje jakoj vatri sve dok se ne zgusne poput pudinga. Ulijte u zdjelu, pokrijte plastičnom folijom pazeći da folija dolazi u kontakt s pudingom i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Za brže hlađenje, stavite u hladnjak.
- Ohlađene i karamelizirane orahe podijelite na pola. Za kremu postoje dvije opcije, samo je tekstura malo drugačija.
- Prva opcija je, fino sameljite jednu polovicu oraha, a drugu sitno nasjeckate. Drugi način je, prvu polovicu karameliziranih oraha stavite u multipraktik i blendate sve dok se ne formira masna tekstura poput maslaca (neće biti u potpunosti glatka, jer će se osjetiti komadići karameliziranog šećera i to je u redu), a sitno nasjeckajte drugu polovicu oraha.
- U zasebnoj zdjeli izmiksajte maslac dok ne postane potpuno kremast, oko 5 minuta. Dodavajte žlicu po žlicu ohlađenog puding i dobro izmiksajte.
- Dodajte karamelizirane oraha (mljevene ili u obliku “maslaca”) i sve dobro izmiksajte da se svi sastojci sjedine.
- Pažljivo odrolajte biskvit. Dvije trećine kreme premažite ravnomjerno po biskvitu i pažljivo zarolajte.
- Ostatak kreme premažite po cijeloj roladi i pospite, tj. utisnite sjeckane karamelizirane orahe po cijeloj površini.
- Stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta prije posluživanja.
Recept nam donosi Mihaela Kozarić Šebrek s bloga Bite It Quick. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Mihaela Kozarić Šebrek