Josip Pudar, renomirani slastičar heritage hotela Martinis Marchi koji je ujedno proglašen jednim od najboljih restorana u ovoj godini, pod vodstvom Tonija Miloša donosi nam novi recept za ljetne dane, uz dašak francuske i dalmatinske obale u istom.
Kuglof s limunom uz dodatak ricotta sira i maslinovog ulja svježa je inačica klasičnog biskvita.
Sastojci:
- 4 jaja
- 130 g šećera
- 300 g brašna
- 1 pakiranje praška za pecivo
- prstohvat soli
- 250 g ricotta sira
- 150 g maslinovog ulja
- korica 2 limuna
- žlica arome vanilije
Priprema:
Za početak odvojimo žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke stavimo u zdjelu, zajedno sa šećerom, i miksamo dok ne dobijemo pjenastu, blijedožutu smjesu.
Dodati ricotta sir te izmiješati ponovno da se smjesa spoji, odnosno postane homogena. Dodati maslinovo ulje, koricu limuna te aromu vanilije.
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg.
U pripremljenu smjesu ricotte i maslinovog ulja dodati polovicu brašna pomiješanog s praškom za pecivom, zatim polovicu bjelanjaka, nakon toga brašno te završiti s ostatkom bjelanjaka.
Smjesu uliti u namašćeni kalup za kuglof te peći na 180 stupnjeva 30-35 minuta.
Ohlađeni kuglof možete glazirati smjesom šećera u prahu i limunu ili jednostavno posuti šećerom u prahu za rustikalniji izgled.
Foto: Josip Pudar