Vrijeme je za najljepšu proljetnu tortu – Pavlovu
Vrijeme je za najljepšu proljetnu tortu – Pavlovu

Vrijeme je za najljepšu proljetnu
tortu – Pavlovu

Postoje slastice koje uvijek izazovu divnu reakciju i uzdahe oduševljenja, one su uvijek zvijezde svakog stola i zabave, svi samo čekaju trenutak da one dođu na red. One su ta karta koju bacimo kad igramo na sigurnu pobjedu 🙂

Jednako neodoljive u svim prilikama, šminkerskim ili vrtnim druženjima. Pavlove, da! One su radost! 🙂

Mini Pavlove i vrtne radosti

Sastojci:

Beze:

  • 4 bjelanjka
  • Prstohvat soli
  • 200 g šećera
  • 1/2 žlice octa
  • 1 ravna žlica gustina

Krema:

  • 4 žumanjka
  • 80 g šećera
  • 50 g gustina
  • 500 ml mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Naribana korica 1/2 limuna
  • 20 g maslaca

300 ml vrhnja za šlag + 1 žlica štaub šećera + 1 žličica ekst. vanilije

Jagode i maline, količina po želji

Preljev:

  • šaka jagoda i malina
  • malo vode
  • žlica-dvije šećera
  • sok i naribana korica limuna
  • ½ žličice gustina + malo hladne vode

Priprema:

Bjelanjcima dodajte mali prstohvat soli pa ih umutite u mekani snijeg. Postupno bjelanjcima dodajte šećer pa dalje miksajte dok se šećer ne otopi i smjesa postane sjajna. Sada dodajte ocat, zatim gustin i još kratko promiješajte.

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa nanesite hrpice izrađenih bjelanjaka. Malenom špatulom ili nožićem zagladite hrpice potezima odozdo prema gore. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 130°C oko 45 -50 min. Možete temperaturu i malo smanjiti, ako vidite da bjelanjci primaju boju, tada i malo produžite vrijeme pečenja.

Pripremite kremu. U loncu zagrijte mlijeko. U zdjeli umutite žumanjke i šećer, dodajte gustin i promiješajte.

U žumanjke dodajte malo vrućeg mlijeka, promiješajte pa sve ulijte u lonac s preostalim mlijekom. Uz miješanje kuhajte dok se krema ne zgusne. Maknite s vatre, dodajte vaniliju i limunovu koricu, promiješajte i izlijte kremu u plitku posudu (da se brže ohladi) i pokrijte prozirnom folijom, tako da je folija priljubljena uz kremu.

Ostavite da se ohladi pa dodajte omekšani maslac i mikserom dobro promiješajte.

U vrhnje za šlag dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije pa mikserom dobro izradite dok se smjesa ne učvrsti, ali i dalje treba biti kremasta.

Pripremite preljev. U manji lončić stavite maline i narezane jagode, pošećerite i dodajte malo vode i limunovog soka pa kuhajte dok se šećer ne otopi i jagode omekšaju. Propasirajte, vratite na vatru pa dodajte gustin pomiješan s vodom i kratko kuhajte.

Na ohlađene beze košarice nanesite ohlađenu kremu, po kremi rasporedite voće, zatim šlag pa još malo voća. Završite ohlađenim preljevom i poslužite.

Recept nam donosi Tatjana Pastuović Klaić s bloga COOKam i guštam. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Vigor Klaić

Učitati još
Zatvori