Baš ovako izgleda jedan pravi mali istarski raj na zemlji

Baš ovako izgleda jedan pravi mali
istarski raj na zemlji

San Rocco Heritage Hotel & Gourmet Restaurant

Da za Istru uistinu vrijedi ona ‘Terra Magica’, imale smo se priliku iz prve ruke uvjeriti prije desetak dana, na svom proputovanju kroz ovaj nestvarno lijep i inspirativan dio Hrvatske.

Riječ je o regiji koja će vas pri svakom novom posjetu osvojiti nečim novim i pokazati da se u njoj krije na tisuće zanimljivosti koje samo čekaju da budu otkrivene. Puno sjajnih priča koje smo snimile na licu mjesta u narednim vam danima donosimo na Journalu, a danas vam pišemo o jednoj od postaja koje smo ovog puta stavile na svoju istarsku ‘must visit’ listu.

Čarobna vožnja do San Rocca

Nakon kratkog izleta do Grožnjana, kojim prošećemo skoro svaki put kada smo u unutrašnjosti Istre, svojim Citroën SUV C5Aircrossom zaputile smo se na finalnu destinaciju koju smo željele posjetiti – San Rocco Heritage Hotel & Gourmet Restaurant u pitoresknoj Brtonigli.

Do ondje vodi cesta na kojoj će vas dočekati neki od najljepših prizora po uzoru na Toskanu, a senzacija za sebe svakako je zaustavljanje u Santa Lucia vinogradu, iz kojeg puca pogled na redove i redove vinove loze iza najuspješnijih istarskih vina.

San Rocco Heritage Hotel & Gourmet Restaurant

San Rocco Heritage Hotel & Gourmet Restaurant

Ova idilična vožnja završila je upravo zaustavljanjem pred San Roccom – jednim od onih mjesta koja okupiraju vašu pozornost u trenu i uvuku vas u svoj svijet u kojem su opuštanje i hedonizam najbitnije dvije zvijezde vodilje.

I doista, u San Rocco osjećale smo se nevjerojatno relaksirano, spokojno i nakratko iščupane iz one tipične gradske vreve koja nam inače karakterizira svakodnevicu.

Kako je počela priča o San Roccu?

San Rocco Heritage Hotel & Gourmet Restaurant

Priča o San Roccu kakvim ga danas znamo započinje 2004. godine, kada je obitelj Fernetich obnovila naslijeđeno imanje iz 18. stoljeća i pretvorila ga u boutique hotel koji će kroz godine biti ne samo višestruko nagrađivan, već i postati sinonim za hedonistički odmor u srcu Brtonigle.

Danas se San Rocco može pohvaliti brojnim sadržajima zbog kojih ovaj mali kompleks skoro ni nećete poželjeti napustiti, a u trenutku u kojem se ipak zaželite avanture i izleta, brojna druga istarska mjesta i atrakcije na kratkom su vam odmaku autom.

Smještaj u San Roccu

Novouređena soba hotela San Rocco
Novouređena soba hotela San Rocco
Novouređena soba hotela San Rocco

San Rocco Heritage Hotel ima kapacitet od 14 dvokrevetnih soba, koje su uređene u drvu, kamenu i kovanom željezu – elementima usko vezanima upravo uz ovaj teritorij i njegovu tradiciju. Ovog puta imale smo priliku razgledati i fotografirati jednu novouređenu sobu hotela, koja od ove godine dočekuje svoje nove goste, a nastala je spajanjem dvije manje kako bi se gostima pružio maksimalan komfor.

Hotel ima svoj spa centar s unutarnjim bazenom i saunom, kao i vanjski bazen s ležaljkama i suncobranima, uz koji sati prolaze kao u trenu u potpunoj razbibrizi i odmoru. Poželite li se aktivnosti i istraživačkog ste duha, San Rocco nudi najam bicikala za obilazak slikovitih biciklističkih staza u blizini hotela.

Teo Fernetich – naš domaćin u San Roccu

Po samom dolasku u San Rocco, dočekao nas je vlasnik Teo Fernetich, sada već druga generacija obitelji u ovom uspješnom hotelskom biznisu, kojem su roditelji Tullio i Rita na samim počecima prepustili kuhinju San Rocco Gourmet restorana.

Danas je Teo na glasu kao jedan od najboljih chefova i sommeliera u Hrvatskoj, a svojom vizijom i predanim radom lansirao je San Rocco u zvjezdanu orbitu. Njegov restoran nalazi se u svim bitnim gastro vodičima, pa tako i onom Michelinovom, te je ponosni član udruženja JRE Hrvatska.

Teo Fernetich

“U San Roccu stalno nešto radimo i stalno nešto investiramo, ali koncept kao takav nemamo namjeru drastično mijenjati”, otkriva nam Teo i nastavlja: “Moji roditelji odlučili su krenuti u ovaj poslovni pothvat prije 16 godina i iako nam na početku možda i nije bilo sasvim jasno kako će to sve izgledati, znali smo da želimo pružiti gostima nešto drugačije, pravi istarski doživljaj… Nakon što su radovi krenuli, shvatili smo da ćemo se morati fokusirati na ekskluzivno i jako kvalitetno što se kuhinje tiče, tako da smo od samih početaka San Rocca veliku pažnju posvetili restoranu, namirnicama, suradnji s malim proizvođačima mesa, ribe, povrća… U tom kontekstu, San Rocco je od prvog trenutka ono što je i danas i sve je povezano. Smatram da restoran ne bi mogao funkcionirati bez hotela, niti bi hotel mogao funkcionirati bez takvog restorana. Tako da, nakon toliko godina, sve je to zaokružena priča.”

Teo Fernetich

Prošla godina za San Rocco je, prema Teovim riječima, bila iznad očekivanja, pa čak i bolja nego u 2019. godine u određenim periodima. Zbog pandemije, to su uglavnom bili domaći gosti, točnije njih 95%.

“To je jedan zanimljiv fenomen. Da mi je netko prije godinu i nešto rekao da će okosnicu našeg biznisa činiti domaći gosti, zaključio bih da je to nemoguće, no eto, dogodilo se. Nismo u pogledu svog poslovanja ništa morali prilagođavati, jednostavno smo nastavili našim putem i gosti su to prepoznali”, komentira Teo pandemijsku godinu iza nas.

Teo Fernetich

Period koji su mnogi u turizmu iskoristili za pokretanje nekih novih projekata, San Rocco je iskoristio za već spomenuto preuređenje dvije sobe i za izgradnju nove degustacijske sale – oleoteke – u kojoj imaju male degustacije svog maslinovog ulja. A ono je, pak, priča za sebe.

San Rocco oleoteka

Višestruko nagrađivano San Rocco maslinovo ulje rezultat je dugogodišnje obiteljske tradicije i stoljetnih maslina. U podnožju istoimenog hotela nalaze se stogodišnja stabla maslina koja uživaju vrhunsku brigu tijekom cijele godine. Maslinovo ulje je plod istraživanja i strasti, a kao takvo je neizbježan sastojak ponude San Rocco gourmet restorana. Osim toga, zahvaljujući posebnim okusima i teksturi, glavna je karakteristika gastronomskih delicija, koje smo i same imale priliku isprobati pri ovom posjetu.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je San-Rocco-Journal-Loves-Istra-27-1080x720.jpg
San Rocco maslinova ulja: Leccino, Busa, Selection Blend i Bianchera
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je San-Rocco-Journal-Loves-Istra-26-1080x807.jpg
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je San-Rocco-Journal-Loves-Istra-28-1080x720.jpg

San Rocco Gourmet Restaurant

U San Roccu naglasak je na fine diningu, a zvijezda svakog njihovog jela uvijek je svježa i sezonska namirnica s područja Istre.

Teo nam otkriva kako često mijenjaju menu, a onaj koji smo mi imale priliku isprobati kombinacija je dva-tri jela s novog degustacijskog menija i postojeće ponude San Rocco Gourmet Restauranta. To znači da baš svaki puta kada dođete ovdje, imat ćete priliku isprobati nešto novo i uzbudljivo, naravno, ovisno o tome koja je namirnica trenutno aktualna.

Mi smo imale priliku uživati u divljim šparogama kojima je baš sada sezona u Istri, crnom tartufu, ribi… Zanimljivo je da će već za nekoliko dana najvjerojatnije, menu u San Roccu poprimiti neke nove boje, mirise i okuse.

Svako jelo pritom je upareno s izabranim vinom s liste koja broji 300-injak vinskih etiketa, a poigravale smo se okusima i kada je riječ o San Rocco maslinovim uljima te ih uparivale uz jela na tanjuru. Leccino, Busa, Bianchera i Selection Blend, prepoznatljiva su ulja ovog obiteljskog biznisa, koja ćete nakon degustacije u oleoteci ili restoranu na predivnoj terasi San Rocca s pogledom na bazen svakako poželjeti ponijeti kod kuće!

Pozdrav iz kuhinje: Capesante pečena u lardu od istarskog pršuta, servirana s marmeladom od šljiva

San Rocco fritaja sa šparogama i prosušenom špaletom

Domaći ravioli punjeni ribom, servirani sa sušenim kruhom i pjenom od mladog špinata i naranče

Riblji file od gofa s aromatičnim biljem uz mali ječam s pestom

San Rocco tiramisu: Mousse od tiramisua s kremom od kave, krema od bijele čokolade i vanilije, krema od tiramisua

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori