Isprobali smo nova jela iz Marketa – gnudi od ricotte i štrudla od svinjskih rebarca su nas oduševili
Bistro Market u Gundulićevoj ulici jedna nam je od omiljenih adresa za ručak koji u ova vremena uvijek rado naručujemo u ured. Picek z mlincima jedan je od naših all time favorita, no uvijek nas posebno veseli isprobati nove kreacije iz Marketove kuhinje.
Ovih dana je ekipa predvođena vlasnikom Franom Ćurkovićem izbacila novi, proljetni meni pa smo odmah poželjeti isprobati sve novosti. Za proljeće su pripremili čak 7 novih jela, uz juhu i desert koji se mijenjaju na dnevnoj bazi.
Rapsodija okusa na novom Marketovom meniju
Gnudi od ricotte u umaku od domaće šalše uz pesto od rukole je jelo koje u Marketu rade prvi put. Gnudi su ‘okruglice’ napravljene od ricotta sira, parmezana, griza i povrća. Uz umak od domaće šalše i pesto od rukole svaki zalogaj ovog jela je posebna priča, a nas je naprosto oduševilo!
Najinovativnije jelo na novom meniju definitivno je štrudla od sporo pečenih svinjskih rebarca i povrća servirana uz umak od paljenog vrhnja i salaticu. Pravo gurmansko jelo koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim i još jedan favorit Journal redakcije.
Na meniju se našao i jedan klasik koji vole svi od 7 do 77 godina, a to su ćufte s pire krumpirom u umaku od šalše. Jelo se bazira na dobro poznatoj kombinaciji, kvalitetnim namirnicama i odličnoj pripremi. Klasik koji svi volimo na jednom višem nivou.
Market je poznat i po svojim genijalnim rižotima pa su za ovaj meni pripremili rižoto sa sočnom puretinom i povrćem. Radi se o rižotu s karakterom koji se sastoji od sočne puretine u koji se zatim dodaje pileći temeljac, grašak i na kraju ukiseljeni luk koji daje notu svježine.
Za svakoga ponešto
Piletina i salata su uvijek odličan odabir za sve koji vole pojesti nešto lagano ili paze što jedu. Uz to, idealno je za proljetne dane. Marinirana pileća prsa sa salatom od bulgura i povrća i kremom od pečene paprike je upravo takvo jelo. Meso pilećih prsa je mekano, sočno i puno okusa, što se ne očekuje od pilećih prsa. Salata od bulgura sastoji se i od cherry rajčica, šparoga i suhih marelica. Sve spomenuto uz kremu od pečene paprike stvara notu svježine i suptilan karaktera.
Na proljetnom meniju našlo se i jedno gotovo keto jelo, a to je lungić s pireom od graška i pečenim mrkvama. Lungić je prvo kuha sous vide pa se omda zapeče, što ga ostavlja sočnim unutra, a zapečenim izvana. Pire od graška, koji je genijalan, i pečene mrkve zaokružuju ovo jelo i daju mu svježinu i lakoću.
Kao i do sada na Marketovim jelovnicima, i na ovom proljetnom nalazi se i jedno riblje jelo. File lososa s beluga lećom, šparogama i bijelim umakom s koprom je tu za sve ljubitelje ribe. Ovo jelo svojim okusima i bojama stvara eksploziju okusa u ustima.
Kao što smo naveli na početku, desert se mijenja na dnevnoj bazi – mi smo uživali u Zlevki sa svježim sirom, pekmezom od jagoda i namelake od bijele čokolade.
Market cekeri
Osim menija, još jedna novost iz Marketa su cekeri. U suradnji s Mojati, mladim hrvatskim brandom, napravili su Market cekere koji koštaju 30 kn i dostupni su u restoranu u Gundulićevoj 13.
Mojati se sastoji od kreativnog trojca kojeg čine Jelka Margarita Bogdanić, Ira Pećarević i Karlo Jelić. Ova vesela ekipa istaknula se izradom narukvica sa zagrebačkim motivima, a posebno se istaknula narukvica sa zagrebačkom katedralom nakon potresa u ožujku. “Od prodaje cekera nema zarade, no izradom cekera se želimo povezati s našim gostima i ojačati Market brend jer mislimo još dugo ostati na zagrebačkoj gastro sceni”, kaže Fran.
Kokteli 2GO
Uz sva nova jela koja obavezno morate probati, u Marketu i dalje nude fine koktele u staklenkama s poklopcem 2GO, a sve spomenuto je dostupno putem Wolt i Bolt Food dostavnih aplikacija te osobnim preuzimanjem u Gundulićevoj 13 uz koje se ostvaruje -10% popusta.
Zbog mjera ne mogu održavati svoje ‘Reopening’ zabave petkom navečer, pa su veselje prebacili na subotu od podne. Na sunčan dan ispred Marketa ima direktnog sunca od podneva do 17h, gdje se uz pridržavanje svih mjera možete malo opusiti uz finu kavu ili neki od koktela.
Foto: Journal, Luka Hrvatić za Wolt