Najfinija zimska juha od cikle: Obožavamo ovu toplu, kremastu juhu prepunu vitamina
Najfinija zimska juha od cikle: Obožavamo ovu toplu, kremastu juhu prepunu vitamina

Najfinija zimska juha od cikle: Obožavamo ovu toplu, kremastu juhu prepunu vitamina

Dok nas još nekoliko mjeseci dijeli od bogate sezone omiljenog voća i povrća, vrijedi biti kreativan i izvući najbolje od zimskih namirnica. Jedna od namirnica od koje se može napraviti puno iznimno ukusnih i zdravih jela, definitivno je cikla. Najčešće ju jedemo na salatu, a danas vam donosimo recept za pravu zimsku poslasticu koju mi obožavamo.

Kremasta, bogata juha od cikle puna je aroma, ali i vitamina, minerala i antioksidansa. Ugrijat će vam tijelo i dušu, a mi imamo vrlo jednostavan recept pa bi se na vašem stolu mogla naći puno češće nego do sada. Ne moramo ni spominjati koliko efektno izgleda kada ju poslužite!

Krem juha od cikle

Juhu od cikle možete napraviti na više načina: ciklu možete prethodno ispeći u pećnici ili skuhati u vodi, a možete ju i nasjeckati na kockice pa kuhati na vatri s drugim povrćem i temeljcem. Mi smo se ovog puta odlučili za posljednju opciju, no ako ciklu odlučite prvo skuhati pa zatim blendati – kuhajte ju u kori kako bi zadržala svoju jarku boju i sve vitamine, pa koru ogulite kada ciklu izvadite iz vode.

Ako želite, juhi možete dodati malo maslaca, a kada je riječ o posluživanju, budite kreativni. Sjemenke, umaci na bazi vrhnja, krutoni, začinsko bilje, izbor je na vama.

Sastojci:

  • 500-600 g cikle
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 500 ml temeljca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol, papar
  • svježi timijan ili menta

Postupak:

  • Ciklu ogulite i nasjeckajte na kockice.
  • Na maslinovom ulju par minuta dinstajte nasjeckan luk i češnjak i grančicu timijana pa dodajte ciklu.
  • Kuhajte minutu, pa dodajte temeljac. Dodajte sol i papar, smanjite vatru i kuhajte još 20-30 minuta.
  • Kad je cikla mekana, ugasite vatru i ostavite da se ohladi. Izvadite grančicu timijana.
  • Prebacite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku juhu.
  • Vratite u zdjelu i zagrijte.
  • Juhu poslužite u zdjelicama ili dubokim tanjurima, na vrh dodajte žlicu kiselog vrhnja ili grčkog jogurta, sjemenke po izboru i malo svježeg timijana ili mente.
Učitati još
Zatvori