Otkrivamo vam sve o domaćim artisan džemovima koji su osvojili sladokusce – i jedu se na žlicu!

Otkrivamo vam sve o domaćim artisan džemovima koji su osvojili sladokusce – i jedu se na žlicu!

Iris Urem već godinama sama radi svoje džemove jer joj je, kako kaže, bilo teško pronaći onaj za koji bi bez zadrške rekla da je zaista odličan. Tako godinama nije uspjevala pronaći dobar džem od maline za linzere jer je zamislila baš određenu nijansu crvene. Napravila je svoj i bio je fantastičan – jarko crven, intenzivne boje, mirišljav… Osim za linzere, te godine poklanjala ga je i prijateljima za Božić. Svi su bili oduševljeni džemom, tražili još i tako je krenula priča o ZEST&co. džemovima.

Džemovi o kojima se priča

“S idejom sam krenula u realizaciju upravo zato jer sam primjetila ‘rupu’ na tržištu. Džemova ima puno, ali iz raznih razloga uglavnom je ponuda standardizirana na nekoliko najčešćih okusa, uglavnom su to džemovi s manjim udjelom voća i preslatki. Ja sam odlučila napraviti odmak od ponude u smjeru većeg udjela voća, više okusa, svježe boje, minimalno šećera. Zato naše džemove ljudi doslovno jedu na žlicu. Čak i oni koji ‘inače ne jedu slatko'”, priča nam Iris.

Iris Urem

Džemovi za sada dolaze u tri okusa. To su malina, mango i limeta te borovnica i whiskey. Bez konzervansa su i bez aditiva, veganski te imaju od 75 do 85 g voća na 100 g gotovog proizvoda. “Namirnice nabavljam lokalno, regionalno, internacionalno – ovisi o voću. Mango nije iz Hrvatske, ni limeta nije iz Hrvatske. Pri odabiru dobavljača važna mi je kvaliteta voća, ispravan način tretiranja i dostupnost”, kaže.

Džemovi se proizvode u malim serijama, na način da se izbjegnu svi oni postupci koji uništavaju aromu, boju i miris svježeg voća. Iris ističe i etiketu džemova za čiji je dizajn zaslužna beogradska Metaklinika, a koja je vrlo jednostavna i decentna. Cilj je bio da etiketa ne skriva sadržaj teglice, već da ga istakne u svoj njegovoj raskoši boja.

Tri neodoljiva okusa

Mango i limeta okusom podsjeća na tropski godišnji odmor. Odličan je kao dodatak jogurtu, kroasanima, kremastom siru, a možete ga jesti i žlicom ravno iz tegle.

Borovnica s whiskijem kombinira okus zrelih borovnica s Tennessee whiskijem koji svojim podtonovima hrasta i vanilije naglašava slojeve okusa ovog voća. Predobar je na raženom kruhu ili baguetteu, preliven preko sladoleda od vanilije ili u jogurtu.

Džem od maline odlično je uravnotežene slatkoće i kiselosti. Svježeg je voćnog okusa i idealan za doručak, na bijelom ili kiselom kruhu s malo maslaca ili na kroasanu, a ako je dodate u jogurt, imate svoj manje slatki voćni jogurt.

“Želim ponuditi nešto što ljudi kod nas nisu imali prilike probati, želim im pružiti pravo malo gurmansko iskustvo, nešto novo, iskustvo na nekoj višoj razini. Razni začini i alkoholi džemovima daju tu jednu ekstra notu. Taj žar, zest. Zest inače označava koricu citrusa, ali i žar života. Meni su okusi strast, a vidim da ima puno ljudi koji dijele istu strast. Zato kupci i vole moje džemove, dobivam iskrene izraze oduševljenja od kupaca”, kaže nam Iris.

Gdje kupiti ZEST&co. džemove?

ZEST&co. džemove trenutno možete pronaći u Korici na dvije lokacije u Zagrebu (Preradovićeva 39 i Martićeva 19), a uskoro i na trećoj adresi u Deželićevoj 36, te na još nekoliko manjih prodajnih mjesta u Zagrebu. Iris nam je otkrila da planira otvoriti i web shop, a u planu su i neki novi okusi.

“Imam razvijeno već nekoliko novih kombinacija, a ponudit ćemo i neke klasike, naravno u našoj interpretaciji, s manje šećera i više okusa”, kaže Iris.

Ukoliko ih još niste probali, sada znate gdje ih možete pronaći. Osim toga, na ZEST&co. Instagram profilu možete naći i puno divnih recepata za kekse, kolače i jela u kombinacijama s džemovima. Iris nam je preporučila i da isprobamo koktele s džemovima, za koje također ima nekoliko recepata na profilu.

Foto: Ena Kokanović Nagy

Učitati još
Zatvori