Kada poželite pojesti nešto fino, toplo i zdravo “na žlicu”, ova kremasta juha od cvjetače je upravo to! Veliki sam obožavatelj pečene cvjetače, pa se morala naći i u juhi. Obožavat ćete ju, vjerujte mi!
Sastojci:
- 1 glavica cvjetače
- Maslinovo ulje
- Sol
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 4 šalice povrtnog temeljca
- 2 žlice maslaca
- 1 žlica soka limuna
- Muškatni oraščić
- 1 žlica prehrambenog kvasca
Priprema:
Cvjetaču narežite na manje komade, posolite, nauljite i pecite u pećnici 20-ak minuta na 180 stupnjeva.
Na malo maslinovog ulja propirjajte luk i češnjak pa podlijte temeljcem.
Pečenu cvjetaču dodajte u temeljac i kuhajte na laganoj vatri 20-ak minuta da se okusi prožmu.
Cvjetaču prebacite u blender, dodajte sok limuna, maslac, muškatni oraščić, prehrambeni kvasac pa blendajte do glatke teksture.
Savjeti:
Juhu možete pripremiti i na način da cvjetaču, luk i češnjak ispečete u pećnici i potom odmah prebacite u blender zajedno s ostalim sastojcima.
Nakon pečenja odvojite nekoliko ljepših komada cvjetače za dekoraciju.
Ovu juhu možete poslužiti i kao umak uz tjesteninu ili kao paštetu (u tom slučaju stavite manje temeljca da bude gušća).
Recept nam donosi Bruna Vučak s bloga YumYum Paradise. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.
Foto: Bruna Vučak