Ako volite dizano tijesto, mak i višnje, onda će vas ova slastica oduševiti.
Ružice s makom i višnjama osvojit će vas izgledom, a zatim i svojim prefinim okusom. Priprema nije komplicirana, a možete ih jesti za doručak, uz čašu mlijeka ili čaja, ili kad se poželite nečime zasladiti.
Recept donosi naša blogerica Mirjana Šmit koja kaže da njeni doma mak i višnje u kolaču naprosto obožavaju. A jednom kad ovaj probate, poželjet ćete ga raditi svaki vikend!
Sastojci:
*oko 21 ružica
Za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 20 g svježeg kvasca
- 40 g šećera
- 2 žumanjka
- prstohvat soli
- 3 dl mlijeka
Za nadjev:
- 120 g maslaca
- 2 bjelanjka
- 1 vanilin šećer
- 2 – 3 žlice mlijeka
- 150 g mljevenog maka
- višnje
Za preljev:
- 2 dl vrhnja za kuhanje ili mlijeka
- 2 žlice šećera u prahu
Priprema:
- Tijesto: Kvasac preliti toplim mlijekom, dodati žlicu šećera, promiješati i ostaviti na toplom 10 minuta. Uzdignuti kvasac pomiješati s navedenim sastojcima, umijesiti glatko tijesto i ostaviti pokriveno 60 minuta.
- Nadjev: Mikserom umutiti bjelanjke te dodati maslac sobne temperature, mljeveni mak, vanilin šećer i mlijeko.
- Tijesto podijeliti na 2 jednaka dijela, tanko razviti i premazati nadjevom. Posuti višnjama. Zarolati i rezati oštrim nožem 2 – 3 cm debele ružice. Veliki pekač ili 2 manja namazati maslacem i slagati tako da između svake ružice ostane 1 cm.
- Ružice pokriti i ostaviti 30 minuta na toplom i peći 10 min u pećnici zagrijanoj na 200 °C. Smanjiti temperaturu na 180 °C i peći još 10 – 15 minuta. Izvaditi iz pećnice i preliti izmiješanim vrhnjem (mlijekom) i šećerom. Vratiti u pećnicu i peći još 5 minuta.
Recept nam donosi Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Mirjana Šmit