Popečci su u onoj nekoj posebnoj kategoriji – ili su ti tako super da sve voliš u formi popečaka ili su ti skroz bezveze i ne kužiš u čemu je fora, kakvo je to jelo – “popečak”!? Realno, teško se najesti samo od popeč(a)ka, ali je super imati ih pri ruci za ubaciti u sendvič, zamotati u tortilju, pojesti uz neku paštu ili salatu. Ali kad u popečak “utrpamo” puno raznolikih i hranjivih sastojaka – kvinoju, kelj, bademe, sezam – dobijemo bazu za odličan obrok.
Jako volim kelj u popečcima, ali ako to nije slučaj kod vas, umjesto kelja možete staviti blitvu, špinat ili čak brokulu. Bilo što zeleno je super u ovoj kombinaciji! Budući da je kvinoja bezglutenska žitarica, umjesto brašna sam koristila zobene pahuljice i bademovo “brašno”, kako bi se sastojci dobro povezali, ali ako jedete gluten, bademovo brašno možete zamijeniti s bilo kojim (glutenskim) brašnom ili krušnim mrvicama.
Smjesa je pogodna za držati u frižideru do 3 dana, a eventualni ostatak možete i zamrznuti (preporučam oblikovati popečke prije zamrzavanja). Sve u svemu, dosta praktično i fino! Dobar tek!
Recept je veganski i bez glutena. Navedene količine su za 10 popečaka.
Zeleni popečci od kvinoje
Sastojci (za 10 popečaka):
*cup = 240ml
- 1 cup (200g) skuhane kvinoje (za tu količinu trebat će vam 1/2 cup suhe kvinoje koju treba namočiti i dobro isprati prije kuhanja)
- 200g blanširanog, usitnjenog kelja (ili blitve)
- 1 manji crveni luk (60g)
- 2 režnja češnjaka
- ¼ cup zobenih pahuljica, namočenih u ¼ cup vode
- 1 žlica (8g) chia sjemenki, samljevenih
- 30 g bademovog brašna (ili mljevenih badema ili drugog brašna ili krušnih mrvica po želji ako vam ne smeta gluten)
- ½ žličice soli, svježe mljeveni crni papar, 1 žlica nutritivnog kvasca (po želji)
- 4 žlice sezama
- oko 50ml maslinovog ulja – za dinstanje luka i prženje popečaka (popečke možete peći i u pećnici, u kojem slučaju ih samo prije pečenja premažite s malo maslinovog ulja, uz pomoć kista)
Priprema:
- Kvinoju namočite par sati (ili do 24h) prije kuhanja, dobro isperite, pa skuhajte u posoljenoj vodi, u omjeru kvinoja: voda = 1:2
- Kelj operite i odvojite pojedinačne listove. U loncu zakipite vodu pa u njoj blanširajte listove kelja 2-3 minute. Ocijedite i ostavite sa strane. Kad se prohladi, sitno ga narežite.
- Zobene pahuljice i samljevene chia sjemenke namočite u vodi 10-ak minuta, dok pripremite ostatak smjese za popečke.
- Na malo maslinovog ulja prodinstajte sitno sjeckani luk pa nakon par minuta dodajte i češnjak.
- U zdjeli pomiješajte kvinoju, narezani blanširani kelj, dinstani luk i češnjak i namočene zobene pahuljice (i chia sjemenke).
- Smjesi dodajte bademovo brašno i začine pa sve dobro promiješajte i ostavite da odstoji barem 20 minuta prije oblikovanja popečaka.
- Velikom žlicom uzimajte smjesu i rukama ju oblikujte u popečke. Oblikovani popečak umočite u sezam s obje strane.
- U tavici neprijanjajućeg dna zagrijte maslinovo ulje i na srednje jakoj vatri pecite popečke, po 3-4 minute sa svake strane, dok ne potamne.
- Poslužite uz umak po želji.
Recept nam donosi Iva Savić s bloga Culinary Postcards. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Iva Savić