COOKam i guštam: Danas ispecite kroštule – omiljenu karnevalsku slasticu

COOKam i guštam: Danas ispecite kroštule
– omiljenu karnevalsku slasticu

Jednostavne kroštule omiljena su slastica u vrijeme karnevala, ali i u drugim svečanijim prilikama.

Za ove prhke, hrskave kolačiće trebamo zapravo vrlo skromne namirnice koje uglavnom uvijek imamo u kući – brašno, jaja, malo rakije i u novije vrijeme vina i/ili ruma, kao i korice limuna ili naranče (recepata je puno, svi su slični, ali vjerojatno svaka kuća ima svoj omiljeni 🙂 ).

Tijesto se tanko razvalja, izreže na željene oblike pa prži i na kraju posipa šećerom u prahu. Poslužuju se tople, ali fine su i kada se ohlade. Što je tijesto tanje razvaljano, naše će kroštule biti hrskavije.

Kroštule

Sastojci:

  • 250-300 g glatkog brašna
  • limunova korica
  • mali prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 2 žlice šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera ili malo ekstrakta vanilije
  • 3 žlice bijelog vina
  • 1 žlica rakije ili ruma
  • 2 žlice ulja
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Prosijati brašno pa mu dodati naribanu limunovu koricu i prstohvat soli te sve promiješati.

U drugoj zdjeli pjenjačom izmiješati jaje i žumanjak pa dodati šećer, ulje, vaniliju, vino, rakiju ili rum. Sve dobro promiješati. U tu smjesu dodati dio brašna, promiješati pa dodati ostatak brašna i umijesiti glatko tijesto.

Tijesto oblikovati u kuglu, staviti u zdjelu, pokriti prozirnom folijom i ostaviti da miruje 15 minuta.

Radnu površinu lagano posuti brašnom, tijesto vrlo tanko razvaljati pa ukrasnim kotačićem izrezati u trakice. Tijesto možete rezati na malo šire trakice, zarezati kroz sredinu pa jedan kraj provući kroz taj otvor u sredini. Pržiti u vrućem ulju kratko, tek toliko da s obje strane kroštule dobiju malo boje. Vaditi na kuhinjski papir da se ocijede od viška masnoće a zatim posipati šećerom u prahu i poslužiti.

Recept nam donosi Tatjana Pastuović Klaić s bloga COOKam i guštam. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Vigor Klaić

Učitati još
Zatvori