Jednostavne kroštule omiljena su slastica u vrijeme karnevala, ali i u drugim svečanijim prilikama.
Za ove prhke, hrskave kolačiće trebamo zapravo vrlo skromne namirnice koje uglavnom uvijek imamo u kući – brašno, jaja, malo rakije i u novije vrijeme vina i/ili ruma, kao i korice limuna ili naranče (recepata je puno, svi su slični, ali vjerojatno svaka kuća ima svoj omiljeni 🙂 ).
Tijesto se tanko razvalja, izreže na željene oblike pa prži i na kraju posipa šećerom u prahu. Poslužuju se tople, ali fine su i kada se ohlade. Što je tijesto tanje razvaljano, naše će kroštule biti hrskavije.
Kroštule
Sastojci:
- 250-300 g glatkog brašna
- limunova korica
- mali prstohvat soli
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 2 žlice šećera
- 1 vrećica vanilin šećera ili malo ekstrakta vanilije
- 3 žlice bijelog vina
- 1 žlica rakije ili ruma
- 2 žlice ulja
- ulje za prženje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Prosijati brašno pa mu dodati naribanu limunovu koricu i prstohvat soli te sve promiješati.
U drugoj zdjeli pjenjačom izmiješati jaje i žumanjak pa dodati šećer, ulje, vaniliju, vino, rakiju ili rum. Sve dobro promiješati. U tu smjesu dodati dio brašna, promiješati pa dodati ostatak brašna i umijesiti glatko tijesto.
Tijesto oblikovati u kuglu, staviti u zdjelu, pokriti prozirnom folijom i ostaviti da miruje 15 minuta.
Radnu površinu lagano posuti brašnom, tijesto vrlo tanko razvaljati pa ukrasnim kotačićem izrezati u trakice. Tijesto možete rezati na malo šire trakice, zarezati kroz sredinu pa jedan kraj provući kroz taj otvor u sredini. Pržiti u vrućem ulju kratko, tek toliko da s obje strane kroštule dobiju malo boje. Vaditi na kuhinjski papir da se ocijede od viška masnoće a zatim posipati šećerom u prahu i poslužiti.
Recept nam donosi Tatjana Pastuović Klaić s bloga COOKam i guštam. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Vigor Klaić