Ako niste negdje otputovali na romantičan vikend povodom Valentinova, a obzirom da je stigla polarna hladnoća, pretpostavljamo da subotu provodite u toplini svog doma. Ukoliko vam je plan cijelo poslijepodne i večer provesti na kauču, uz omiljene filmove i serije, trebat će vam nešto za prigristi.
Journalova nova gastro blogerica Tonka Radić Čobanov ima super jednostavni recept za pikantne pužiće s nadjevom od sira koje ćete napraviti za čas.
Kad već ne možemo nigdje, evo daška Italije na stolu. Radi se zapravo o pahuljastom tijestu i pikantnom nadjevu od krem sira, grana padana, česnjaka i začinskog bilja.
Izaberite svoje omiljeno bilje, sir koji volite i slobodno izmijenite recept po želji.
Sastojci:
Za tijesto:
- 400 g glatkog brašna
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
- 1 vrećica instant kvasca
- 235 ml malke vode
- 55 g maslaca (otopljenog)
Za punjenje:
- 100 g krem sira
- 200 g grana padana (naribanog)
- 2 češnja česnjaka
- 3 žličice suhog mediteranskog bilja (vlasac, peršin, ružmarin, bosiljak)
- 3 komada sušenih rajčica iz ulja
Postupak:
U zdjelu stavite brašno sa soli. U mlaku vodu stavite: 1 žličicu šećera, 1 žličicu brašna te kvasac. Promješajte i pričekajte da se aktivira. Zatim stavite sve sastojke za tijesto u posudu i umiješajte glatko tijesto. Možete rukom ili mikserom, koristite nastavak za tijesto.
Stavite tijesto na toplo da udvostruči volumen. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi i premažite ga krem sirom. U zdjeli pomiješajte grana padano, usitnjeni česnjak, osušenu rajčicu i začinsko bilje.
Stavite nadjev preko krem sira, zarolajte i izrežite oštrim nožem ili koncem na 12 jednakih dijelova. Stavite na lim obložen papirom za pečenje i ostavite ih na toplom da se dižu još 15-ak minuta. Zatim pecite pužiće na srednjoj rešetki oko 25-30 minuta. Još vruće premažite s malo maslinovog ulja, natočite čašu vina i uživajte!
Recept nam donosi Tonka Radić Čobanov s bloga Tonkina kužina. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.
Foto: Tonka Radić Čobanov