Tijekom zimskih mjeseci, a pogotovo u siječnju, ništa me ne vesli više nego li obilatost citrusa. Inače mi je šetnja tržnicama jedan od najdražih opuštanja vikendom, a u sezoni citrusa u tome najviše uživam jer doslovno nema štanda koji me ne mami prekrasnim zrelim narančastim ili žutim plodovima. Sreća je još i veća ako naiđem na crvene naranče, jer su mi one najdraže zimsko voće.
Ovaj glazirani kolač od crvene naranče nevjerojatno je ukusan, sočan, osvježavajuć i savršen način za uživanje u najljepšem voću sezone citrusa.
Sastojci:
- 120 grama maslaca, sobne temperature
- 150 grama šećera
- 2 velika jaja, sobne temperature
- sitno naribana korica 1 velike crvene naranče
- 180 ml soka od crvene naranče
- 60 grama kiselog vrhnja 20-25% m.m.
- 250 grama glatkog brašna
- 30 grama kukuruznog škroba gustina
- 2 žličice praška za pecivo (10 grama)
- 1/2 žličice soli, 2 grama
Glazura:
- 120 grama šećera u prahu, prosijanog
- 2-3 žlice soka od crvene naranče ili po potrebi više
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pekač za kruh dimenzija 23×13 cm ili slično, namastite i obložite papirom za pečenje. Pomiješajte brašno, gustin, prašak za pecivo i sol u manjoj zdjeli.
Električnim mikerom izmiksajte maslac, šećer i narančinu koricu na srednjoj brzini dok ne postane kremasto, oko 2-3 minute. Pomoću špatule sastružite rubove zdjele, ako vam se maslac zalijepio. Dodajte jedno po jedno jaje i miksajte još oko 1 minute.
Mikserom na maloj brzini dodajte suhe sastojke u 3 navrata naizmjenično s kiselim vrhnjem i narančinim sokom (suhi-naranča sok-suhi-kiselo vrhnje-suhi), tek toliko da se sastojci povežu. Pazite da prejako ne izmiksate.
Ulijte smjesu u pripremljeni pekač i pecite 55-65 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista. Ako koristite pekač tamnije/crne boje ili većih dimenzija, počnite s provjerom na 45 minuta.
Ostavite da se kolač ohladi u pekaču 10 minuta, a zatim ga nježno izvadite i stavite na stalak za hlađenje da se potpuno ohladi. Kad se ohladi, prelijte glazuru po vrhu. Ostavite da glazura odstoji minimalno 20 minuta, a zatim narežite i poslužite.
Glazura:
Šećer u prahu i sok umutite zajedno u zdjeli dok ne dobijete glatku, sjajnu smjesu. Dodajte još soka ako je previše gusta ili više šećera u prahu ako je previše rijetka. Prelijte ga preko ohlađenog kolača.