Prvi je dan nove godine koju smo dočekali u sasvim drugačijem ozračju nego inače. Do slavlja nam baš i nije bilo, ali kucnuli smo čaše u ponoć sa željom i nadanjem da su ispred nas ipak bolji dani.
Današnji dan provest ćemo kod kuće, uz brojne filmove koji se prikazuju na televiziji i serije na streaming servisima, a uz to će nam dobro doći neki comfort food. Vafli su nam se pritom učinili kao idealna slatka poslastica za kojom ćemo posegnuti.
Slatki spoj banana kruha i mekanih vafla
Vafli su dobro poznati slatki specijalitet diljem svijeta. Iako potječu iz zapadne Europe, često ih viđamo u američkim filmovima kao prizor idiličnog obiteljskog doručka. Tradicionalno se pripremaju u kalupima čiji prvi model potječe iz 9. stoljeća, a onaj s rupicama pojavio se nešto kasnije. No, za pripremu slasnih vafli ne morate investirati u aparat, dovoljno je smjesu izliti na grill tavu koju gotovo sigurno imate. Iako rupice neće biti tako duboke kao one iz originalnog kalupa, veliki vafl jednako je hrskav, a možete ga i rezati.
Prošle smo godine svi bili ludi za banana kruhom koji je postao hit tijekom karantene na proljeće, zato vam danas donosimo spoj banana kruha i vafla – banana bread vafle! Obiluju svim okusima koje volimo u banana kruhu, a dolaze u mekanoj formi vafla. Možete ih preliti javorovim sirupom ili nekim drugim preljevom koji volite, posuti ih orasima, listićima badema, komadićima čokolade…. U nastavku donosimo recept, a vi ga prilagodite svojim preferencijama. U slast!
Banana bread vafli
Sastojci:
- 1 i pol šalica brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- pola žličice sode bikarbone
- pola žličice cimeta
- prstohvat soli
- 3/4 šalice mlijeka
- 2 žlice smeđeg šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 velika jaja
- 3 žlice otopljenog maslaca (ohlađenog)
- 3/4 šalice zgnječenih banana (oko 2 banane srednje veličine)
Postupak:
Zagrijte kalup za vafle. U velikoj zdjeli umutite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i sol. U drugoj zdjeli, srednje veličine, umutite mlijeko sa smeđim šećerom, ekstraktom vanilije, jajima i maslacem. Na kraju umiješajte banane.
Nježno ubacite mokru smjesu u zdjelu sa suhim sastojcima. Promiješajte, ali nemojte pretjerati s miješanjem. Kalup za vafle malo namastite i ulijte tijesto. Pecite 4-6 minuta, odnosno dok rubovi ne dobiju zlatnu boju.
Ukoliko nemate kalup za vafle, možete ih ispeći na grill tavi s debljim dnom. Tavu prvo dobro zagrijte u pećnici prije nego dodate malo maslaca i izlijete smjesu. Vafli će se peći malo duže nego u kalupu pa budite strpljivi i pecite ih na slabijoj vatri. Dobit ćete jednu veliku ‘palačinku’ koju prije posluživanja razrežite na komade i poslužite s dodacima po želji.
Foto: Unsplash, Instagram