Ljubav prema dizanim tijestima naslijedila sam od svoje bake. Odlučila sam se i posvetiti istraživanju što se i kako priprema s dizanim tijestom diljem svijeta. Tako sam i naišla na češke Kolache. Kuglice slatkog dizanog tijesta, punjene raznim nadjevima, a tradicionalno krem sirom, nadjevom od suhih šljiva, maka ili marelice.
U kuharici svoje majke pronašla sam recept za Posipanku s jabukama i pitala je od kuda je recept. Rekla je da je to hrvatski desert, ali vuče korijene iz Češke. Naša se Posipanka peče u limu u cijelosti te se onda reže na komade. Odlučila sam prilagoditi njen recept te ga napraviti baš u obliku čeških Kolache.
Kolache su odlične za doručak ili užinu, a meni najbolje pašu uz čašu mlijeka.
Kolache (posipanka) s jabukama
Sastojci:
- 1 vrećica suhog kvasca, 7 grama
- 200 grama toplog mlijeka
- 50 grama šećera
- 50 grama kiselog vrhnja, sobne temperature
- 1 jaje, L veličina
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 grama soli
- 1 žličica sitno ribane limunove korice
- 80 grama maslaca, sobne temperature i narezan na kockice
- 400-450 grama brašna
Nadjev od jabuka:
- 2 velike jabuke, oguljene i naribane
- 3 žlice vode
- 50 grama smeđeg šećera
- ½ žličice cimeta
- 10 grama gustina + 1 žlica vode
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
Posip:
- 60-70 grama glatkog brašna
- 30 grama šećera
- 30 grama maslaca, hladnog
- ½ žličice cimeta
Priprema:
- Ako imate samostojeći mikser, koristite njega (ili koristite obični mikser s nastavcima za tijesto ili miješajte rukama). U zdjelu dodajte mlijeko, kvasac i šećer, promiješajte i ostavite oko 10 minuta, da se kvasac aktivira.
- Koristeći obične metlice za mikser (ili plosnatu lopaticu, ako imate samostojeći) na maloj brzini umiješajte jaje, kiselo vrhnje, vaniliju, limunovu koricu, sol i otprilike četvrtinu brašna u smjesu mlijeka i kvasca, miksajte dok se ne poveže.
- Na maloj brzini dodajte kockice maslaca, komad po komad dok se potpuno ne sjedini, polako dodajte ostatak brašna (oko 300 grama) i miksajte kratko dok se brašno ne navlaži.
- Na mikser stavite kukicu za tijesto (ili kukice ako koristite ručni mikser) i miksajte 5-7 minuta ili dok tijesto ne bude glatko i rastezljivo, odvaja se od stjenki posude, a još je uvijek mekano i ne pretjerano ljepljivo. Ako vam se tijesto čini vrlo mekano i jako ljepljivo, dodajte ostatak brašna, žlicu po žlicu, miksajući između dodavanja, dok ne dobijete glatko i rastezljivo, ali još uvijek mekano tijesto. Nemojte dodavati više brašna kad dođete do te točke.
- Prebacite tijesto u lagano nauljenu posudu, poklopite posudu plastičnom folijom i ostavite da se tijesto diže na toplom mjestu dok se ne udvostruči u volumenu, oko 1-1 1/2 sata.
Nadjev od jabuka:
- Jabuke ogulite i naribajte. Stavite jabuke, 3 žlice vode, šećer i cimet u manji lonac i kuhajte kratko na srednje jakoj vatri sve dok jabuke ne omekšaju, 4-5 minuta. Dodajte vaniliju i gustin razrijeđen u 1 žlici hladne vode i kuhajte još oko 1 minute. Ostavite da se potpuno ohladi.
Posip:
- Izmiješajte brašno, šećer i cimet te dodajte maslac. Trljajte rukama sve dok ne dobijete sitnu mrvičastu smjesu.
- Ispuhnite tijesto tako da ga udarite šakom i stavite ga na pobrašnjenu radnu površinu.
- Zagrijte pećnicu na 190 °C.
- Režite komade tijesta oko 40-50 grama i oblikujte ih u kuglice. Kuglice tijesta prebacite na lim čije ste dno obložili papirom za pečenje, pokrijte ih krpom i pustite da se dižu oko 30 minuta.
- Koristeći prste (ili dno male čašice za rakiju) napravite duboku rupu u sredini svake kuglice tijesta. U svaku rupu dodajte oko 1 žlice nadjeva i posipajte s malo posipa.
- Pecite oko 20 minuta, tj. dok ne poprime zlatno smeđu boju.
Savjeti:
- Vrijeme može utjecati na vaše tijesto. Ako je vani velika količina vlage, vjerojatno je da će vam trebati barem preporučena količina brašna, 400-450 grama. Tijesto treba biti mekano, a ne pretjerano ljepljivo, ali da se lako rukuje s njim. Dok mijesite, tijesto bi se trebalo početi oblikovati u kuglu i povlačiti se s rubova zdjele, ali ostavljajući rubove zdjele uglavnom čiste. Nemojte dodati previše brašna jer će vam Kolache biti tvrde. Ja uvijek kažem, da je tijesto bolje kad je mekše, nego tvrđe. Kad primite tijesto rukom, neki dijelovi će vam se zalijepiti za prste i to je ok. Nakon prvog “dizanja” lakše ćete rukovati s njim.
- Sastojci za tijesto moraju biti sobne temperature!
Recept nam donosi Mihaela Kozarić Šebrek s bloga Bite It Quick. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Mihaela Kozarić Šebrek