Kad vam treba neka zgodna i jednostavna ideja za obiteljski doručak ili imate neodlučne članove obitelji koji se ne mogu odlučiti između slanog i slatkog doručka, popovers su jako zgodna kombinacija prozračnih šupljih muffina koje možete puniti nadjevom po želji. Sve kombinacije su odlične, a vole ih i najmlađi i najstariji članovi obitelji.
Neutralni popoversi (baza):
- 3 velika jaja (ili 4 manja)
- 1,5 šalica toplog mlijeka (ne kipućeg)
- 1,5 šalica brašna
- 1/2 žličice soli
Slani popoversi sa sirom:
U pola bazne smjese dodajte:
- 60g – 80g naribanog sira
- malo papra
- začin po želji – vlasac, timjan, chili
Slatki popoversi:
U pola bazne smjese dodajte:
- 1-2 žlice šećera po izboru
- malo vanilije
- ribana korica limuna ili naranče
- dodatke po izboru – kapljice tamne čokolade, malo malina ili borovnica (ne više od 2 po popoveru)
Priprema:
Pomješajte sastojke za baznu smjesu par minuta pjenjačom dok se lijepo ne sjedine. Možete ih tako neutralne peći i poslužiti s namazima po želji. A možete i baznu smjesu podijeliti u dva dijela te jednu polovicu napraviti u slanoj kombinaciji, a drugu u slatkoj.
Popovere peći u kalupu od muffina 15 minuta na 230°C te još 10-15 minuta na 190°C. Ukoliko pečete u metalnim kalupima, zagrijte ih kratko u pećnici, izvadite i u svaki ubacite malu feticu maslaca da se rastopi te ulijte smjesu u kalupe. Popovere mozete peći i u silikonskim kalupima. Njih ne treba prethodno mastiti.
Poslužite uz priloge po želji kao što su sirni namaz, domaći sir, pršut, maslac i pekmez, kremu od mascarponea ili ricotte s medom i bobičastim voćem.
Recept nam donosi Katarina Đozović s Instagram profila Kate Homecooking.
Foto: Katarina Đozović