Ovaj ultrajednostavan kolač sa zobenim pahuljicama mi je među omiljenima već duže vrijeme. Radila sam ga sa smokvama, borovnicama, jagodama, malinama, jabukama pa je došao red i na kraljicu jeseni – bundevu!
Ovo mi je bio prvi put da radim nešto ovakvo s bundevom i mogu samo reći da sam oduševljena! Savršeno se ljubi s narančom i začinom za medenjake, a pritom i cijela kuća miriše na jesen, divota!
Zobene kocke s bundevom
Sastojci:
Za podlogu:
- 150g pirovog brašna
- 130g zobenih pahuljica
- ½ žličice praška za pecivo
- 1 žličica začina za medenjake
- Prstohvat soli
- 50g kokosovog šećera
- 100ml otopljenog maslaca (ili kokosovog ulja)
Za punjenje:
- 250g bundeve narezane na kockice
- Sok i korica jedne naranče
- 50ml vode
- 1 žlica javorovog sirupa
- 1 žličica začina za medenjake
Priprema:
Sve sastojke za podlogu pomiješajte, pa 2/3 smjese utisnite u manji kalup (20x20cm). Sastojke za punjenje pomiješajte u manjem loncu i kuhajte na laganoj vatri dok bundeva ne omekša (po potrebi dodajte još vode) pa smjesu usitnite štapnim mikserom (ili zgnječite vilicom).
Smjesu od bundeve prelijte preko podloge i utisnute u kalup. Po vrhu razmrvite ostatak smjese od podloge i pospite nasjeckanim pekan orasima (ili drugim orašidima po želji).
Pecite 30-ak minuta na 180 stupnjeva. Kad je gotovo, pustite da se ohladi, a zatim poslužite uz javorov sirup.
Savjeti:
- Ako nemate mali kalup za pečenje, slobodno poduplajte sastojke i pecite u većem.
- Umjesto zobenih pahuljica možete koristiti i pirove.
- Umjesto bundeve možete koristiti i neko drugo voće ili gotovi džem/marmeladu po želji.
Recept nam donosi Bruna Vučak s bloga YumYum Paradise. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.
Foto: Simona Svalina