Sezona šljiva počela je u kolovozu i traje tijekom jesenskih mjeseci pa je idealna prilika da ih jedemo na sve načine. Osim svježih, volimo ih u knedlama, pitama i biskvitnim kolačima pa smo zamolili našeg gastro blogera Hungry Mile da s nama podijeli svoj recept za galettu sa šljivama.
Galettu ćete napraviti jednostavno, a frangipane, slatki nadjev od mljevenih badema, odlično se slaže s kiselkastim šljivama. Recept je u nastavku!
Frangipane galetta sa šljivama
Sastojci:
(za galettu promjera cca 22-24 cm)
Za tijesto:
- 125 g glatkog brašna
- 125 g oštrog brašna
- prstohvat soli
- 2 žlice šećera u prahu
- naribana korica jednog limuna
- 1 vanilija šećer
- 125 g maslaca
- 1 veliko jaje
- po potrebi nekoliko žlica hladne vode
Frangipane:
- 50 g maslaca sobne temperature
- 75 g šećera
- 2 jaja
- 75 g mljevenih badema
- ribana korica 1 naranče ili limuna
- + oko 500 g šljiva (malo soka od limuna)
- + šećer i malo cimeta za posipanje
Upute:
Brašno, sol, šećere i koricu limuna pomiješajte – njima dodajte hladan maslac narezan na kockice. Utrljajte maslac u brašno nalik na mrvice ili pjeskovitu smjesu. Tome dodajte jedno veliko razmućeno jaje. Brzo povežite u glatko tijesto, a ako nije do kraja kompaktno, dodajte malo hladne vode. Tijesto nemojte predugo mijesiti kako se ne bi razvio gluten i kako tijesto ne bi bilo žilavo.
Za frangipane, maslac i šećer pjenasto izmiješajte, mikserom ili pjenjačom. Njima umiješajte jaja, a zatim dodajte i koricu naranče ili limuna i mljevene bademe te sve dobro promiješajte.
Šljive operite, prepolovite i odvojite od koštice. Manje šljive ostavite prepolovljene, a veće možete izrezati na četvrtine. Prelijte ih s malo svježe cijeđenog soka limuna.
Slaganje:
* Pećnicu zagrijte na 180°C.
Dobro povezano tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenom papiru za pečenje, u oblik što sličniji krugu na debljinu oko 5 mm. Sve skupa premjestite na lim za pečenje.
U sredinu tijesta uspite nadjev i ravnomjerno ga raširite, ali ostavite do 3 cm ruba tijesta bez nadjeva. Zatim složite izrezane šljive u krug pa cijelu galettu pospite s malo šećera i cimeta.
Slobodne rubove preklopite preko nadjeva i formirajte paketić.
Pecite oko 35 minuta tj. dok galetta ne dobije lijepu boju. Poslužite toplo ili hladno. Uz dodatak sladoleda.
Foto: Marija Laća