Recept donosimo u suradnji s platformom welovelocal.hr.
Ljeto je idealno vrijeme za mediteransku kuhinju iz koje su nam posebno draga jela u kojima glavnu ulogu imaju tjestenina i riba. Mediteranska prehrana uvijek je lagana i uravnotežena zbog čega se nalazi na listi najboljih načina prehrane. Istovremeno, ona donosi rapsodiju okusa zbog koje ćete uživati u svakom zalogaju mediteranskih jela. U nastavku pronađite dva jednostavna, brza i ukusna recepta koji donose ono najbolje od mediteranske kuhinje i koji će bez sumnje oduševite sve vaše ukućane!
Mediteranske rolice
Sastojci:
- rižin papir
- salata
- rikola
- list peršina
- menta
- svježi krastavac
- Mardešić srdele u evoo
Priprema:
Rižine papire namočite u toplu vodu 1 minutu – dok ne omekšaju. Kad ga osjetite pod prstima da je podatan i mekan, rasporostite ga na ravnu podlogu i presavinite s jedne strane. Na presavijeni dio rižinog papira stavite list salate, rikolu, peršin, mentu, krastavac narezan na duge kriške i očišćene srdele. Neka vam “zelenje” viri malo van rižinog papira. Presavinite suprotnu stranu papira preko salate te zarolajte u rolicu istovremeno stežući salatu da vam rolica bude čvrsta pod rukom.
Poslužite na ovom divnom terrazo podlošku i uz soja sos.
Špageti sa šalšom i srdelama
Sastojci:
- špageti
- češnjak
- cherry rajčice
- Mardešić srdela s povrćem u umaku od rajčice
- peperoncino
- svježi timijan
- maslinovo ulje
Priprema:
Dok se grije slana voda za paštu, na tavu stavite maslinovo ulje, češnjak, cherry rajčice i timijan. Kad zavrije voda, ubacite špagete i namjestite timer na 2 minute manje od onoga što piše na omotu. U međuvremenu vam se u tavi već formirala šalša pa ju lagano podlijte vodom u kojoj se kuhaju špageti. Kad vam zvoni timer, u tavu ubacite srdele i špagete pa sotirajte još 2-3 min da se pašta u potpunosti obloži umakom. Slobodno dodajte još malo vode od pašte – ona će ju napraviti divno svilenkastom.
To je to. Dobar tek!