Galette, u prijevodu ravni kolač, termin je kojim se u francuskoj kuhinji označavaju različiti tipovi ravnih, okruglih kolača ili kolača ‘bez forme’. Ljepota galette leži u njezinoj rustikalnosti, slobodi izražaja i jednostavnosti. Svatko može zavrnuti tijesto i napraviti ovaj desert efektivnog izgleda te zadiviti ukućane ili goste. Osim slobodne forme, kombinacije punjenja su bezgranične, bilo to slatke, voćne ili slane varijante. Tijesto je klasično prhko, s maslacem i vodom.
U ovoj varijanti koristila sam uz pirovo i bademovo brašno, kako bi dobila na okusu i sočnosti, te veganski maslac. Možete napraviti prhko tijesto i s kokosovim uljem, no morate pripaziti da je hladno i raditi nešto brže nego li s klasičnim maslacem jer ima bržu tendenciju topljenja, posebice u ove ljetne, vruće dane. No, radite li s običnim maslacem, nećete pogriješiti. Za punjenje me inspiriralo sezonsko, koštuničavo voće, breskve i marelice. Možete slobodno staviti voće po želji, bilo jedna vrsta ili više različitih. Ono što je bitno je ostaviti rubove praznima kako bi ovu pitu mogli zatvoriti. Vrhunac teksture i okusa se dobiva sljubljivanjem tople galette s hladnim sladoledom neutralnog okusa (poput vanilije).
Galette s breskvama i marelicama
Sastojci:
*1 šalica = 250 ml*
Za tijesto:
- 1 šalica pirovog bijelog brašna
- 1 šalica bademovog brašna
- 2 žlice eritrita (ili nekog drugog granulastog zaslađivača po želji)
- 6 žlica (veganskog) maslaca
- ¼ šalica ledene vode
Za punjenje:
- 3 breskve
- 4 marelice
- ¼ šalice kokosovog šećera ili nekog drugog zaslađivača
- 2 žlice tapioka škroba (ravno pune)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
U multipraktik staviti brašna i šećer te kratko izmiksati. Dodati hladni maslac i pulsirati nekoliko trenutaka dok se maslac ne razmrvi, odnosno poveže s brašnima. Dodati vode te još kratko izmiksati. Trebali bi dobiti mekano i pomalo ljepljivo tijesto. Prebaciti tijesto u plastičnu foliju te zamotati i staviti u hladnjak na sat vremena.
Za to vrijeme narezati voće po dužini, staviti u zdjelu te dodati preostale sastojke i pomiješati. Pustiti da odstoji 10-ak minuta.
Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva, izvaditi tijesto iz hladnjaka te na papiru za pečenje razvaljati u krug (možete si pomoći razvaljati tako što ćete staviti još jedan list papira za pečenje na vrh tijesta). Poslagati narezano voće s time da rub tijesta (otprilike 5 cm) morate pustiti slobodnim. Zavrnuti (uz pomoć papira za pečenje) rubove tijesta prema središnjem dijelu i posipati rubove listićima badema (opcionalno), lagano utiskujući. Staviti peći u zagrijanu pećnicu cca 40 minuta (gotovo je kada tijesto zazlati).
Pustiti da se ohladi 5-10 minuta, zatim servirati po želji toplo ili pustiti da se ohladi. Najbolje servirati sa sladoledom ili šlagom.
Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Foodoris