Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Marijana Mikulić.
Sezona je blitve pa ju iskoristite i s njom napravite quiche. Svoj recept za quiche s blitvom s nama je podijelila poznata glumica Marijana Mikulić, a možete ga pročitati u nastavku.
Sastojci za tijesto:
- 150 grama bijelog brašna
- 100 grama raženog brašna
- čajna žlica soli
- jedno jaje
- 120 grama maslaca
- jedna žlica kiselog vrhnja
Za nadjev:
- blitva (otprilike pola kile)
- četiri jaja
- pola čajne žlice soli, malo papra
- dva dcl vrhnja za kuhanje
- parmezan ili neki tvrdi sir po želji, narezan na kockice
Postupak:
- Sve sastojke staviti u posudu i brzo umijesiti u glatko tijesto. Razvaljati u krug, okrećući svako malo tijesto da se ne zalijepi. Nemojte brašniti jer će poslije biti presuho.
- Staviti tijesto u kalup za quiche i malo izbosti vilicom. Staviti u hladnjak pola sata.
- Za to vrijeme pripremiti nadjev. Oprati, narezati i blanširati blitvu te pustiti da se ohladi.
- Pjenjačom umijesiti jaja, sol i papar, te dodati vrhnje za kuhanje i lagano umijesiti.
- Otprilike trećinu smjese sipati u kalup s tijestom. Zatim rasporediti blitvu po tome i dio sira. Sipati ostatak smjese i posuti ostatkom sira.
- Peći na 180 stupnjeva 35-45 minuta, ovisno od jačine pećnice.
Foto: Marijana Mikulić