Iako se granola (ili kako se na početku zvala – granula) na tržištu prvi put pojavila u SAD-u 1863. godine, ta mješavina žitarica, sjemenki i orašastih plodova postala je popularna tek nakon prve polovice 20. stoljeća, točnije 60-ih godina kada je započeo hippie pokret koji je zastupao zdrav život u skladu s prirodom. Zbog svoje energetske vrijednosti i jednostavnosti za konzumaciju, granola je postala popularna tijekom festivala Woodstock 1969. godine.
Mješavina granole mora sadržavati kombinaciju sastojaka iz četiri skupine: žitarice (obično zob), orašasti plodovi (lješnjaci ili bademi), suho voće i sjemenke (grožđice, datulje…) te med. U svakoj od grupa, odabir sastojaka je slobodan, no imajte na umu da mješavina mora sadržavati podjednaku količinu sastojaka i da bi većinu mješavine trebale činiti žitarice, kako je ne biste prepunili kalorijama.
Granola je jedan od energetski najbogatijih i najzdravijih doručaka, a može se jesti s mlijekom, jogurtom ili kefirom. Ako jedete granolu kao međuobrok, u nju možete dodati i svježe voće. Rezultat će biti slastan! U nastavku donosimo recept koji smo preuzeli sa Zare Home.
Granola
Sastojci (za 5 šalica):
- 300 g zobi (ne instantne)
- 80 g sirovih badema s kožom
- 30 g sušenog kokosa
- 50 g sjemenki bundeve i suncokreta
- 50 g grožđica
- 50 g isjeckanih datulja bez koštice (bez sirupa)
- 30 g sjemenki lana
- 1 1/2 žličica mljevenog cimeta
- 2 žlice izribane narančine kore
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 80 g čistog meda ili javorovog sirupa
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 160 ºC.
- U široku zdjelu pomiješajte zob, bademe, kokos, sjemenke, cimet, izribanu narančinu koru i ulje.
- Miješajte dok se potpuno ne izmiješa.
- Smjesu stavite u pladanj za pečenje na koju ste prethodno stavili papir za pečenje i raširite je po cijeloj površini. Ako želite napraviti dvostruko više, preporučujemo da ponovite postupak s istim količinama.
- Zalijte smjesu medom ili sirupom i promiješajte lopaticom. Želite li napraviti slađu i malo kompaktniju granolu, dodajte još meda.
- Stavite pladanj za pečenje u pećnicu i pecite 25 minuta.
- Kako bi granola bila potpuno hrskava i homogena, morate je miješati svakih 5 minuta.
- 10 minuta prije kraja pečenja dodajte grožđice i datulje (zbog visoke razine šećera koju imaju lako pregore i stoga se trebaju kraće peći).
- Izvadite pladanj iz pećnice, pustite da se granola ohladi i spremite je u hermetički zatvorene posude.
Recept & foto: Zara Home