Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Jana Fabijanić.
Jesti škampe, proslava je sama po sebi pogotovo ako su jadranski, svježi i prihvatljive cijene. Mali su idealni za buzaru koja će se ‘proliti’ po tjestenini.
Namirnice (za 3-4 osobe):
- 1 kg manjih škampi
- svježa tjestenina s jajima
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 0,7 l umaka od rajčice (pesata i pelati – najbolji je domaći umak, napravljen na kraju ljeta pa zamrznut)
- nekoliko glavica češnjaka, po želji
- nasjeckani peršin, po želji
- morska sol
- svježe mljeveni papar
Priprema:
- Škampe očistiti pod hladnom vodom, maknuti glavu.
- U lonac za tjesteninu staviti hladnu posoljenu vodu i ostaviti da zakipi, a za to vrijeme nasjeckati sitno češnjak i peršin.
- U plitku posudu staviti maslinovo ulje, ugrijati i dodati škampe i nasjeckani češnjak. Poklopljeno protresti.
- Kada su škampi pocrvenili, dodati umak od rajčica, sol, papar, promiješati i prokuhati. Kad se ugasi vatra, dodati peršin i maslinovo ulje čija će svježina dati poseban okus ovom jelu.
- Tjesteninu procijediti i staviti na široki pladanj, malo zauljiti i na nju staviti buzaru.
- Škampi se mogu, nakon što ispari njihova tekućina, podliti bijelim vinom i prokuhati da alkohol ispari.
- Škampe treba što kraće kuhati da ostanu tvrdi i lako se vade iz oklopa!
Foto: Jana Fabijanić