Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Đurđa Protić iz Zvona cateringa.
Riblja popara je riblji gulaš. Tradicijsko jelo s otoka Korčule. Ovo je obiteljski recept iz Blata. To jelo je slično hvarskoj gregadi, a razlika je što u blatsku poparu ide konzerva rajčice. Radi se o vrsti brudeta pripremljenog s krumpirom. U pravilu se stavlja više vrsta sitnije ribe koje ima u dnevnoj ponudi na ribarnici ili ulovu u mreži.
Ovo jelo je odlično jer u jednom loncu imamo juhu, glavno jelo i prilog. Naravno, uz svježi kruh i odličan Pošip. Za razliku od brudeta koji se može jesti hladan i više dana, ovo jelo se radi krumpira konzumira isti dan.
Sastojci:
- 1.5 kg ribe (mali škrpini, ugor, bodeći, kokoti, mali rakovi)
- 1 dcl maslinovog ulja
- 1 velika glavica luka na listiće
- 5 češnja češnjaka
- svježi peršin
- 1 žlica rajčice u konzervi
- 1 dcl bijelog vina
- 70 dkg bijelog krumpira na ploške
- sol, papar
Postupak:
- Veće komade ribe očistimo i narežemo na fete, a manje očistimo i ostavljamo cijele.
- Krumpir ogulimo i narežemo na ploške.
- Očistimo luk i češnjak pa luk izrežemo na kriške.
- Na maslinovom ulju pirjamo luk i češnjak. Zatim dodajemo ribu, vino, vodu i žlicu rajčice iz konzerve koju smo prethodno razmutili u 1 dcl vode.
- Slažemo red ribe pa red krumpira, a ukoliko ne stane sve u jedan red, možemo slagati u više redova.
- Pojačamo vatru na 10 minuta, a nakon toga smanjimo vatru i kuhamo sve još 20 minuta, odnosno dok krumpir ne omekša.
- Začinimo sa solju, paprom i svježim peršinom.