Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Đurđa Protić iz Zvona cateringa.
Ovo je sjajna sezonska juha bez vrhnja, u sezoni svježih šparoga je prava delicija. Količine su dovoljne za 4 osobe.
Sastojci:
- 2 paketa šparoga, cca 600 grama (donji tvrdi krajevi odrezati)
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 srednje glavice luka srebrenac, nasjeckane na što sitnije
- 3 češnja češnjaka, oguljena i nasjeckana
- 6 šalica pilećeg ili povrtnog temeljca
- Sol
- Svježe mljeveni crni papar
- 1 žlica svježe iscijeđenog limunovog soka
- 1/2 šalice svježe ribanog Parmigiano-Reggiano
- Začinsko bilje za garniranje (poput timijana, kopra ili bosiljka ) ili vrhovi kuhanih šparoga
Postupak:
- U velikom loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak. Pirjajte, često miješajući sve dok luk ne omekša i bude proziran – oko 8 minuta.
- Dodajte šparoge i temeljac. Kuhajte 30 minuta. Desetak vrhova šparoga ostavite za kraj. Posebno ih skuhajte i ohladite u lednoj vodi.
- Nakon što su se šparoge i povrće skuhali, juhu treba izblendati i dodati žlicu soka od limuna.
- Posebno skuhati vrhove šparoga. Nakon kuhanja staviti šparoge u vodu s ledom kako bi sačuvale zelenu boju.
- Dodati vrhove šparoga u juhu, a nekolika šparoga ostaviti kao dekoraciju.
- Nakon toga dodajte Parmigiano-Reggiano i začinsko bilje. Ukoliko juhu zamrzavamo, sir ne dodajemo.
- Upute za zamrzavanje: Juhu možete zamrznuti do 3 mjeseca. Odmrznite juhu u hladnjaku 12 sati prije konzumiranja, a zatim je zagrijte na štednjaku na srednje jakoj vatri.
Foto: Zvona catering