Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Janja Benić.
Iako smo kod kuće cijelo vrijeme i imamo više vremena za pripremu raznih jela, vjerujem da ćete se svi složiti da volimo kada nam netko ipak malo olakša taj posao.
Pripreme za Uskrs su u tijeku i svi već planiramo što će se naći na našim stolovima.
Kod mene je odluka pala na janjeće meso pa sam iz Rougemarina dobila janjeću plećku koja je već bila složena u roladu s mediteranskim začinima i to mi je uvelike olakšalo cijelu pripremu.
Na meni je bilo samo da ju ispečem i pripremim priloge.
Pečenje janjeće plećke:
Htjela sam da mi meso bude mekano i sočno pa sam ga pekla na temperaturi od 160°C 1 sat i 15 minuta. Kasnije sam temperaturu pećnice podigla na 200°C i tako ga pekla narednih 30 minuta te sam ga na pola puta okrenula kako bih dobila ravnomjernu koricu.
Kad je meso gotovo, izvadimo ga iz pećnice i pokrijemo ga aluminijskom, a za to vrijeme pečemo krumpir.
Temperaturu pećnice treba podići na 220°C kako biste ju pripremili za pečenje krumpira.
Recept za 4 osobe:
Sastojci
Janjeća plećka u roladi s mediteranskim začinima by Rougemarin – 1.4 kg
Domaći krumpir (OPG Palijaš) – 1 kg
Mrkva (OPG Palijaš) – otprilike 8 komada mrkve
Svježi ružmarin
Sol
Oko 120 g guščje masti
Maslac (OPG Mario Krog – Milk bar farma)
Med
1 češanj češnjaka
Zelena salata (OPG Palijaš)
Priprema za krumpir:
- Zadnjih pola sata pečenja mesa ogulite krumpir i narežite ga na veće kocke, nakon što voda proključa, kuhajte ga u slanoj vodi 7 minuta.
- Procijedite i protresite krumpir u cjedilu te ga ostavite da se hladi jer ćete na taj način kasnije dobiti lijepu koricu.
- Posudu u kojoj ćete peći krumpir stavite u pećnicu neka se zagrije na 220°C te stavite u nju guščju mast.
- Kada se mast zagrijala stavite peći krumpir
- Pecite ih tako između 30 i 35 minuta, uz lagano okretanje nakon 15 minuta pečenja.
- Nakon što je krumpir pečen posolite ga i natrgajte po njemu sitne komadiće svježeg ružmarina.
Dok se krumpir peče, pripremite mrkvu
Priprema za mrkvu:
- Ogulite i operite mrkvu te prepolovite na pola i potom na četvrtine po duljini.
- Kuhajte ga u slanoj vodi 10-ak minuta nakon što voda proključa.
- Procijedite mrkvu, zagrijte tavu na nju stavite maslac, češnjak prepolovljen na pola po duljini i pokoji listić svježeg ružmarina
- Ubacite mrkvu i nakon par minuta posolite mrkvu i dodajte žlicu meda kako bi mrkva malo karmelizirala.
Servirajte sve zajedno uz zelenu salatu.
Foto: Janja Benić