Posljednjih mjesec dana vikende umjesto u omiljenom kafiću ili noćnom klubu provodimo kod kuće, najčešće uz filmove i serije. A zna se koja grickalica najbolje ide uz filmske večeri – svima nam omiljene kokice. Kokice se brzo pripremaju, ukusne su, a zbog visokog udjela vlakana, izrazito su zasitne. Kokice su cjelovita zrna koja sadrže proteine, minerale i vitamine, sastojke koji su važan dio prehrane, a iako možda mnogi misle suprotno, činjenica je da su zdravije od većine grickalica koje jedemo.
Obično ih jedemo samo posoljene, eventualno s maslacem, no da biste večeri provedene kod kuće učinili zanimljivijima, donosimo nekoliko recepata, kako za slane, tako i za slatke kokice. Nemojte se bojati eksperimentirati s okusima, možda među ovim receptima pronađete novog favorita.
Slano-ljute kokice
Svi ljubitelji slanih kokica, ali i čilija, doći će na svoje s ovim receptom. Stavite kukuruz kokičar peći na toplo ulje u veliki lonac. Odmah posolite. Protresite povremeno lonac na vatri kako biste bili sigurni da da će se sva zrna ispeći u kokice.
Pustite da kokice ‘ispucaju’ svoje i kada više ne čujete pucketanje, znači da su se sva zrna kukuruza ispekla i tek tada je sigurno otvoriti poklopac. Ovako ispečene kokice začinite mješavinom kurkume i čilija – ovisno o ukusu i količini kokica, 2 do 4 prstohvata mješavine. Dobro ih promiješajte ili protresite kako bi svaka slana kokica dobila svoju dozu ljutine. Bitno je da ste zrna posolili na samom početku jer će se sada čili i kurkuma lakše uloviti za svaku kokicu.
Slane kokice drugačijeg okusa
Ispecite kokice kako bi ih inače ispekli, no nemojte ih odmah posoliti! Prije nego se kokice ispeku pripremite ovu slanu mješavinu s kojom ćete ih začiniti.
Za sol s okusom treba vam:
- 1 šalica soli
- 1/4 šalice sitno sjeckane slanine
- 1/4 šalice ribanog parmezana
Sve sastojke stavite u blender, upalite ga na najjače i smjesa je spremna! Možete ju čuvati do mjesec dana.
Zebra karamelizirane kokice
Ako volite slatko i ‘ubili’ biste za karamelu, ovo su kokice za vas! Za pripremu ovih božanstvenih slatkih kokica treba nešto više sastojaka i vremena od prethodnih slanih, no vjerujte – vrijedit će.
Sastojci:
- 4 žličice maslaca
- 10 šaka kukuruza kokičara
- 1/2 šake smeđeg šećera
- morska sol
- 1 šaka ribane tamne čokolade ili čokolade u prahu
- 1 šaka ribane bijele čokolade
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U posebnu posudu stavite maslac, šećer i 2 žličice vode da kuha i povremeno promiješajte. Tu rastopljenu smjesu umiješajte sa zrnima kukuruza kokičara te prospite po papiru za pečenje na širokom protvanu ili plehu za pečenje. Posolite i spremite u pećnicu.
Svako toliko provjerite stanje u pećnici i pecite do zlane boje otprilike 40 minuta. Izvadite i stavite sa strane da se kokice hlade. Za to vrijeme rastopite čokoladu, tamnu i bijelu odvojeno. Naizmjence ju pokapajte rastopljenu po ispečenim kokicama. Ostavite da se sve ohladi dok se čokolada posve ne stisne.
Marshmallow kokice
Prave američke kokice nisu slane – one su Marshmallow kokice, s okusom pravog američkog slatkiša. Priprema ovih kokica traje 8 minuta.
Sastojci (za 6 osoba):
- 16 mini ili 8 velikih sljezovih kolačića ili Marshmallowsa
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 1/4 šalice maslaca
- 1 vrećica kukuruza kokičara
Priprema:
Pripremite ispečene neposoljene kokice u velikoj zdjeli. Sve ostale sastojke pomiješajte i rastopite na vatri miješajući. Prelijte preko kokica i pričekajte da se malo ohladi.
Rainbow kokice
Za rainbow kokice vam je potreban kukuruz kokičar, šarene mrvice za kolače i torte, malo soli i šećere i ulje. Stavite peći kukuruz na malo ulja u poklopljeni lonac te ga posipajte s malo šarenih mrvica i soli. Čekajte da kokice krenu pucati u loncu i dobro ga protresite svakih par sekundi.
Čim čujete da su kokice prestale pucati u loncu, uspite šarenih mrvica po želji (što više tim bolje!) kako bi se zalijepile za vruće kokice. Morate brzo djelovati jer se kokice prilično brzo hlade. Po želji još malo posolite i pospite šećerom za intenzivniji okus i servirajte uz film ili seriju!
Čokoladna ploča s kokicama
Kokice možete uklopiti i u razne deserte, a jedan od najjednostavnijh je čokoladna ploča. Čokoladna ploča, odnosno ‘chocolate bark’, desert je koji se obično priprema uoči Noći vještica i Božića. Ali nema razloga da ju ne napravite i sada kada imate vremena. Najbolje je što možete kombinirati različite teksture i okuse pa, osim kokica, možete dodati i slane perece, sjemenke, šarene mrvice, druge bombone i miksati razne vrste čokolada.
Od sastojaka vam treba 250 g tamne čokolade, 250 g bijele čokolade i dodaci po želji.
Otopite čokoladu na pari u odvojenim posudama. Pripremite lim s papirom za pečenje i u njega izlijte prvo tamnu čokoladu, a zatim i bijelu pa provucite čačkalicu za ‘mramorni’ efekt. Sve dodatke koje želite stavite na smjesu dok je još relativno tekuća kako bi se dobro pričvrstili. Pričekajte da se ohladi, do 2 sata u frižideru, i kad je čokolada ponovno čvrsta, razlupajte ploču u manje komade.
Još super recepata za kokice u desertima pronađite ovdje.
Foto: Unsplash, Instagram