Zara Home jedna je od omiljenih destinacija na koju odlazimo u potrazi za stvarima i sitnicama za dom, od namještaja, ukrasnih jastuka i posteljina pa sve do kuhinjskog pribora, posuđa i raznih dekorativnih dodataka. A od sada na njihovoj stranici možete pronaći i recepte. Naime, Zara Home je pod novitetima predstavila nekoliko recepata koji uključuju sezonske namirnice, a koje vrlo jednostavno možete pripremiti kod kuće.
Danas vam donosimo njihov recept za Meringue gnijezda s kremom od kokosa. Meringue je svestran desert koji se koristi u brojnim receptima, a ova gnijezda s kremom od kokosa, osim što će vas oduševiti okusom i izgledom, idealan su desert koji možete pripremiti za Uskrs.
Sastojke i način pripreme pročitajte u nastavku.
Meringue gnijezda s kremom od kokosa
Sastojci (za 10 gnijezda):
Za gnijezda:
- 6 bjelanjaka (jaja veličine L)
- 320 g bijelog šećera
- 1 žlica kukuruznog škroba
Za kremu od kokosa:
- 250 ml slatkog vrhnja ili punomasnog mlijeka
- 6 žumanjaka
- 125 g šećera
- 3 žlice svježeg ribanog kokosa (može i suhi)
- 1 otopljeni list želatine
Za ukrašavanje:
- mala čokoladna jaja
- jestivo cvijeće
- 6 žlica ribanog kokosa (može i suhi)
Priprema:
- Bjelanjke tucite na srednjoj ili visokoj brzini dok se ne počnu pjeniti.
- Malo pomalo dodajte mješavinu šećera i kukuruznog škroba te nastavite tući smjesu na visokoj brzini dok ne postane bijela i čvrsta.
- Kada stavite sav šećer, nastavite tući još 8 minuta dok se smjesa ne zasjaji.
- Zagrijte pećnicu na 100 ºC.
- Žlicom stavljajte odvojene porcije na lim za pečenje u koji ste prethodno stavili masni papir. Žličicom ih oblikujte u obliku gnijezda.
- Pecite 2 sata ili dok se meringue potpuno ne osuši.
- Ugasite pećnicu i ostavite je malo otvorenom dok su gnijezda još unutra.
Za kremu:
- Ugrijte mlijeko ili slatko vrhnje, no pripazite da ne zavrije. Skinite ga s vatre i dodajte 3 žlice ribanog kokosa.
- Tucite žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodajte pola količine mlijeka i promiješajte.
- U drugu posudu stavite mješavinu, dodajte ostatak mlijeka i kuhajte na srednjoj/visokoj vatri uz stalno miješanje dok se mješavina ne zgusne. Smjesa nikad ne smije provrijeti ili se kuhati na previsokoj temperaturi jer će žumanjci koagulirati.
- Skinite smjesu s vatre. Ako je i dalje tekuća, dodajte list želatine koji ste prethodno rastopili u vodi.
- Ostavite smjesu da se potpuno ohladi. Ispunite gnijezda, pospite ribanim kokosom i na vrh stavite čokoladna jaja.
Savjeti:
Kako biste izbjegli gumenu teksturu meringue:
- S bjelanjkom radite na sobnoj temperaturi i pazite da u njemu nema ostataka žutanjka.
- Posuda u kojoj ćete tući bjelanjak mora biti vrlo čista i bez ikakve masnoće.
- Šećer ne smije biti u kristalićima i nikad ga nemojte dodavati na početku ili odjednom.
Recept & foto: Zara Home