Nikada nisam imala toliko neuspjelih pokušaja u kuhinji koliko pri pokušaju pravljenja sladoleda. Imala sam ideju – što god da zamrznem, pretvorit će se u savršeni sladoled. Ali ukoliko nemate odgovarajući aparat za pravljenje sladoleda ili ne istresete gotovi proizvod iz kesice, gotovo sigurno da vas konačni proizvod neće oduševiti.
Htjela sam napraviti sladoled bez ogromne količine šećera, jaja i umjetnih bojila što je više od jedne prepreke. 🙂
Ali na kraju sam uspjela i otkrit ću vam malu tajnu kako da postignete isto. 😉
Za podlogu se izvrsnim pokazalo kokosovo mlijeko iz limenke, punomasni jogurt, banana ili kombinacija svega navedenog, ovisno kakvom okusu težite. Umjesto šećera koristite datulje ili med. I najvažnije od svega, svaki od sastojaka mora biti hladan, uključujući i posudu u koju ćete pohraniti sladoled. U suprotnom, prilikom hlađenja u zamrzivaču, sladoled će se pretvoriti u čisti led bez okusa i mirisa.
Evo kako postepeno doći do željenog okusa…
Za cca 10-ak kuglica potrebno je:
10 datulja
200 g tamne čokolade
2 žlice kokosovog ulja
300 ml kokosovog mlijeka iz limenke
1 žličica ruma (po želji može i više)
Prstohvat soli
Priprema:
Kokosovo mlijeko mora biti iz hladnjaka, najbolje je staviti ga noć prije. Prije nego započnete raditi sladoled, u hladnjak stavite i posudu u koju ćete sladoled pohraniti.
Datulje potopite u vrelu vodu 15-ak minuta. Za to vrijeme čokoladu i kokosovo ulje otopite na pari. Procijeđene datulje, otopljenu čokoladu i kokosovo ulje smiksajte u blenderu. Dobivenu smjesu ostavite da se ohladi, skroz. Smjesa mora biti hladna tako da para više ne ide iz nje. Zatim u blender dodajte kokosovo ulje, rum i prstohvat soli (hrabro!). Smiksajte!
Smjesu izlijte u hladnu posudu i vratite je u hladnjak. Nakon 15 minuta, sladoled još jednom promiješajte. Nakon što se stvrdne u hladnjaku, možete ga poslužiti. Ako pak želite imati ga u pričuvi ako vas iznenade gosti, stavite ga u zamrzivač.
Očekujte bogati čokoladni okus, s notom kokosa i malčice soli – savršenstvo!
Uživajte! 🙂