Veganski croissant koji ćete poželjeti napraviti već ovog vikenda

Veganski croissant koji ćete poželjeti
napraviti već ovog vikenda

Veganski croissant koji zbog toga nije izgubio svoj francuski potpis

Croissant (kroasan) je francusko pecivo napravljeno od lisnatog tijesta. U Francuskoj je croissant postao poznat zahvaljujući supruzi Luja XVI. Mariji Antoaneti, kćeri austrijske carice Marije Terezije. Originalno austrijsko pecivo su Francuzi zbog njegova oblika preimenovali u Croissant de lune. Kao i brioš, danas croissant spada među klasične sastojke francuskog doručka.

Originalno, za izradu je potrebno dan prije napraviti dizano tijesto od brašna, kvasca, jaja, maslaca i soli te ga ostaviti da miruje preko noći. No, što ako ne konzumiramo(te) sastojke životinjskog podrijetla. Trebamo li se odreću uživanja u gastronomskim delicijama? Naravno da ne. Donosimo recept bez životinjskog mlijeka, maslaca i jaja. I odličan je.

SASTOJCI

500g bijelog brašna
10 g stolne soli
50g šećera u prahu
2 žličice svježeg kvasca
125 g maslaca / veganskog namaza bez mlijeka
125 g jogurta na bazi biljaka (npr. sojin jogurt)
125 g mlijeka na biljnoj bazi (npr. sojino, bademovo ili zobeno mlijeko)
25 g svježeg kvasca (razrijeđen prvo za 5 min u 20 ml sojinog mlijeka)

GLAZURA

100 ml biljnog mlijeka
100ml javorov ili agavin sirup

PRIPREMA

U zdjelu za miksanje stavite brašno, kuhinjsku sol, šećer, jogurt, maslac tj. veganski namaz i sojino mlijeko. Uključite mikser na brzinu 2 ili 3 i krenite miksati, pazeći da se svi sastojci lijepo izmiješaju. Nakon 3 minute pri brzini 2 do 3 dodajte kvasac i miksajte još 3 minute.

Po potrebi, a vidjet ćete sami tijekom miksanja, slobodno dodajte još malo brašnakako bi tijesto bilo što elastičnije. Ne previše mokro, niti suho.

Ostavite da tijesto odstoji dva sata. Razvucite ga s valjkom na 5mm debljine te ga izrežite na trake širine 10-15 cm, a trake izrežite na trokute. Tako izrezane trokute uvaljajte u oblik za croissant. Croissante posložite na pleh za pečenje na kojemu je papir za pečenje te ih namažite smjesom biljnog mlijeka i javorovog ili agavinog sirupa.

Pecite u pećnici na 180*C te ih izvadite kada poprime lagano smeđe zlatnu boju, otprilike za 10 minuta.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori