Prije nekoliko godina pojavio se gastro trend kojeg su zavoljeli gotovo svi. Cvjetača je dobila status kraljice u raznim receptima te se pokazala kao izvrsna alternativa kaloričnijim, težim namirnicama. Osim blogera kojima je cvjetača posebno zanimljiva jer se kombinira u najraznovrsnijim receptima, trend su prigrlili fitnes entuzijasti, supermodeli i oni koji se trude u prehranu ubaciti više povrća. Karfiol je odličan prilog, a uz malo mašte pretvara se u nutritivno bogato i izrazito ukusno glavno jelo. S obzirom na to da je cvjetača bogata vitaminima, mineralima i folnom kiselinom, a istovremeno je niskokalorična u njoj možete uživati u neograničenim količinama. Upravo se zbog toga ovaj gastro trend do danas održao za razliku od mnogih drugih koji potraju tek koju sezonu. Uspješno je zamijenila rižu, tijesto za pizzu i pikantna pileća krilca. Kako? Doznajte u nastavku.
Cvjetača: lagana alternativa riži
Sastojci:
- 1 veća glavica cvjetače
- 1 manji žuti luk
- 1 limunov sok i naribana korica
- 1 šalica sjeckanih badema
- 1/2 šalice suhih brusnica
- šaka sjeckanog peršina
- prstohvat soli i malo papra
- maslinovo ulje
Upute:
U blender ubacite komade cvjetače pa pulsirajte nekoliko puta dok se ne usitni. Sitno nasjeckajte luk pa ga pirjajte na maslinovog ulju, a zatim dodajte cvjetaču, sol i papar. Dodajte koricu limuna i limunov sok pa smjesu prebacite u zdjelu. Posipajte brusnicama, bademima, izmiješajte i posipajte sjeckanim peršinom. Poslužite kao salatu ili prilog uz meso.
Lagana ljetna pizza
Sastojci za tijesto:
- velika glavica cvjetače
- 100g badema
- 2 jaja
- 1 žlica suhog origana
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica soli
Sastojci za nadjev:
- 3 žlice pasirane rajčice + 1 žlica pesta
- 3 rajčice
- šaka rikole
- 100g feta sira
- 1/2 šalice crnih maslina
- svježe mljeveni papar
Upute:
Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Cvjetaču usitnite u blenderu, ubacite u mikrovalnu na jednu minutu dok ne omekša ili ju pet minuta prokuhajte na pari. Bademe usitnite u blenderu također, pa pomiješajte s cvjetačom, origanom, soli, uljem i jajima dok se sve ne poveže u jednoličnu smjesu. Na papir za pečenje stavite tijesto i oblikujte u željeni oblik debljine dva do tri centimetra. Pecite 15 minuta pa premažite mješavinom rajčice i pesta, posložite narezanu rajčicu, crne masline i pecite još 10 minuta. Kada je pizza gotova posipajte ju rikolom, feta sirom i svježe mljevenim paprom.
Pikantna ‘krilca’
Sastojci za crust:
- 1/2 šalice brašna po izboru
- 2 žlice rižinog brašna
- 3/4 šalice vode
- 1/2 žličice soli
- maslinovo ulje
- papar
Sastojci za umak:
- 3 žlice ketchupa
- 1 žlica soja sosa
- 1 žličica Worcestershire sosa
- 1 žličica češnjaka u granulama
- 2 žlice vode
Upute:
Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Cvjetaču nasijecite na komade i posipajte ih smjesom za crust. Pecite 10 minuta, a zatim izvadite van i poprskajte s maslinovim uljem i okrenite na drugu stranu još 5 minuta. Sastojke za umak ubacite u blender pa stavite na tavicu i zagrijte na laganoj vatri dok se ne počne karamelizirati, ubacite komade cvjetače i pirjajte nekoliko minuta pa poslužite toplo.
Foto: Instagram