Voćne salate su uz sladoled jedan od ljetnih slatkih favorita. Baš kao što je i salata najčešći odabir kada nemamo vremena kuhati ili jednostavno tražimo obrok koji će nas osvježiti bez da smo prethodno barem pola sata proveli u kuhinji. Pinterest nam je na naslovnoj stranici ponudio nekoliko odličnih recepata i inspirirao idejama za lagani ručak. Nekada se salata smatrala prilogom uz glavno jelo, a u njoj je bilo tek par sastojaka. Zanimljivo je promatrati šarene zdjelice koje danas viđamo na blogovima strastvenih foodieja gdje su salate postale nutritivan, cjeloviti obrok. U nastavku donosimo nekoliko laganih ljetnih recepata u kojima salata dobiva sasvim novo ruho.
Salata s ananasom
Sastojci za dresing:
- 1/2 šalice cjeđene naranče
- 1/4 šalice soka limuna
- 1 žlica bademovog mlijeka
- 1/3 šalice sjedkanog peršina
- 3/4 šalice maslinovog ulja
- 1 žlica balzamika
- 1 sjeckanog vlasca
- prstohvat soli
Sastojci za salatu:
- 4 koluta ananasa
- 1 avokado
- 1 konzerva kukuruza
- 1/2 šalice bučinih sjemenki
- 1 šalica borovnica
- 1 žlica maslinovog ulja
- 3 šalice miješane salate
Upute:
Sastojke za dresing ubacite u blender. Kolutove ananasa premažite s malo maslinovog ulja i prepecite na grill tavici oko dvije minute sa svake strane. Isperite kukuruz, maknite ananas i na istoj tavici ga prepecite. Salatu isperite i stavite u zdjelu pa prelijte s malo dresinga. Posložite ananas, borovnice, bučine sjemenke i kukuruz na vrh pa zalijte s ostatkom dresinga.
Lubenica i menta
Sastojci za salatu:
- 1/3 šalice sezama
- 3 šalice sjeckanog kelja
- 1 žlica maslinovog ulja
- 4 šalice baby špinata
- 1/2 lubenice
- 1/2 šalice blanširanih badema
- 1/4 šalice mente
Sastojci za dresing:
- 1/3 šalice balzamika
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica senfa
Upute:
Sastojke za dresing ubacite u blender, isperite salatu i izmasirajte ju s dresingom. Lubenicu narežite na kocke, a blanširane bademe prepecite na suhoj tavici. Na vrh posložite salatu, posipajte sezam, bademe i ostatak dresinga.
Pršut i breskve
Sastojci za salatu:
- 10 smokvi
- 1 šalica cherry rajčica
- 1 velika rajčica
- 2 breskve
- 2 burrate
- 8 šnita pršuta
- šaka svježeg bosiljka
Sastojci za dresing:
- 1 žlica meda
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica balzamika
- 1 žličica bučinog ulja
Upute:
Rajčice prerežite na pola, a breskve na tanke šnite. Prepecite na grill tavici s obje strane dok breskve ne puste sok i karameliziraju se. U blenderu pripremite dresing pa na tanjur poslažite burratu, pršut i povrće, dodajte breskve po vrhu, zatim smokve, bosiljak i sve prelijte umakom.
Foto: Instagram