U ovim vrućim i sparnim ljetnim danima najviše nam odgovaraju hladna jela, ledeni sladoledi i osvježavajući napitci. Za razliku od kratkih i hladnih zimskih dana kada nam kuhanje složenih obroka ne predstavlja problem u ovim mjesecima nekako pribjegavamo jednostavnijim varijantama. Kao i svake godine mnogi s pripremama za plažu krenu već u proljeće uz vježbanje i promjenu prehrane. Jedan od najčešćih razloga zašto mnogi odustaju je percepcija da zdrava hrana i lagani obroci moraju biti dosadni i bezukusni. Tjestenina je jedna od onih namirnica koju možete skuhati u velikim količinama i ostaviti u hladnjaku kako bi si olakšali pripremu jela.
Što kažete da svoju omiljenu tjesteninu u kaloričnom umaku zamijenite hladnom verzijom u salati? Salate s tjesteninom odličan su izbor kada ne znate što biste kuhali, a gladni ste. Još jedan razlog zašto ih volimo je da sve što imate u kuhinjskim elementima i hladnjaku možete ubaciti na njih i pripremiti svoju ‘signature’ verziju. Kako salate s tjesteninom ne bi bile suhe, poigrajte se pripremom aromatičnih dresinga koji će oplemeniti okus. Posipajte salatu sjemenkama ili tostiranim orašidima i uživajte u brzom i laganom ljetnom obroku. Tri ideje za hranjive salate s tjesteninom potražite u nastavku.
Salate s tjesteninom – ljetni favoriti
Sastojci:
- 220g suhe tjestenine u obliku mašne
- prstohvat soli
- 2 šake svježeg špinata
- 1 šalica koktel rajčica
- 200g mozzarelle
Sastojci za dresing:
- 1/3 šalice maslinovog ulja
- 3 žlice balzamika
- 1 žlica grčkog jogurta
- 2 žlice naribanog parmezana
- 1/2 žlice senfa
- 1 češanj češnjaka
- 1/2 žličice suhog bosiljka
- prstohvat soli
Upute:
Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi al dente pa ju isperite i ostavite ju da se ohladi. Sve sastojke za dresing ubacite u blender i izmiksajte. Špinat narežite na krupnije komade, a koktel rajčice na polovine. Mozzarellu nasjeckajte na kockice pa sve skupa izmiješajte u zdjeli. Dodajte hladnu tjesteninu i prelijte dresingom.
Grašak i brokula s pestom
Sastojci:
- 1 šalica smrznutog ili konzerviranog graška
- 2 šalice smrznute ili svježe brokule
- 1 manji limun (sok)
- 3 žlice maslinovog ulja
- 4 žlice kikirikija (iz ljuske)
- 220g spiralne tjestenine
- 1/2 staklenke Pesta
Upute:
Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi, isperite i pomiješajte s maslinovim uljem pa ohladite. Tostirajte kikiriki, skuhajte brokulu i grašak pa sve ostavite da se rashladi. Tjesteninu prelijte pestom i dobro izmiješajte pa dodajte povrće i na kraju posipajte tostiranim kikirikijem i po želji dodajte limunov sok.
Meksička salata s kukuruzom
Sastojci:
- 300g tjestenine (gemelli)
- 1 veliki kukuruz
- 1 šalica koktel rajčice
- 1 šaka svježeg peršina
- 1/2 šalice feta sira
Sastojci za dresing:
- 2 žlice majoneze
- 2 žlice soka limete
- 1 korica naribane limete
- 1 žličica krupno mljevenog chilija
- prstohvat soli
Upute:
Prema uputama skuhajte tjesteninu i isperite ju, a u blenderu izmiksajte sve sastojke za dresing. Na grill tavici ispecite kukuruz premazan s malo maslinovog ulja. Ohladite kukuruz i narežite ga po želji te ubacite u zdjelu s tjesteninom. Dodajte sjeckani peršin, rajčice i feta sir, izmiješajte, prelijte dresingom i posipajte svježe mljevenim chilijem.
Foto: Instagram