Uz sve aktivnosti na koje nas sunce poziva van izvan kuće, teško je razmišljati o provođenju vremena u kuhinji. Iako su dani dulji nekako više težimo tome da ih maksimalno provedemo u najdražim hobijima i druženju s prijateljima. Povećana želja da izgledamo dobro i osjećamo se snažno raste upravo u ovim mjesecima, a mnogi su već i započeli s pripremama za plažu odlascima u teretanu i uvođenjem lakih obroka. Tople salate u ljetnoj varijanti savršena su alternativa kuhanim obrocima koje je potrebno planirati i prije svega – dugo kuhati.
Tople salate su idealan ljetni obrok
Da zdravo nije bezukusno i dosadno potvrdile su tople salate. Na Instagram profilima foodieja iz cijelog svijeta pronašli smo inspiraciju i recepte u kojima ćemo uživati svaki dan. Tople salate trenutno su pravi hit na gastronomskoj sceni i najlakši način da u svakom obroku uživate, unosite povrće te istovremeno zadovoljite apetit i nepce.
Krumpir + leća
Sastojci:
- 4 velika krumpira
- 1 konzerva zelene leće
- 1 žuti luk
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica kurkume
- 1/2 žličice cimeta
- svježi peršin
- sol i papar
Upute:
Krumpir skuhajte pa ogulite i narežite na kockice. Na maslinovom ulju pirjajte luk narezan na trakice sa začinima pa dodajte ispranu leću. Na posljetku dodajte krumpir i sve izmiješajte. Prije posluživanja posipajte svježe sjeckanim peršinom.
Naranča + cikla + kvinoja
Sastojci za salatu:
- 4 velike cikle
- 100 g kvinoje
- 1/2 povrtne kocke
- 400 g slanutka
- 1 naranča
- 100 g rikole
Sastojci za dresing:
- 1 cijeđena naranča i naribana korica
- 1 češanj češnjaka
- 1/2 žličice naribanog đumbira
- 2 žlice tahinija
- papar
Upute:
Ciklu skuhajte i ohladite, a kvinoju pripremite u vodi s povrtnom kockom. U blenderu izmiksajte sve sastojke za dresing pa u zdjelu ubacite slanutak, kvinoju i prelijte dresingom. Na tanjur posložite rikolu kao bazu i dodajte slanutak s kvinojom, završite sa slojem cikle i tankih kriški naranče.
Cvjetača + orasi + datulje
Sastojci:
- 400 g cvjetače
- 1 batat
- 6 Medjool datulja
- 1 šalica oraha
- 2 žlice svježeg kopra
- 3 žlice maslinovog ulja
Sastojci za dresing:
- 1 žlica Dijon senfa
- 1/4 šalice vode
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 cijeđeni limun
- sol i papar
Upute:
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva, a batat i cvjetaču narežite na trakice i poprskajte maslinovim uljem pa pecite 30 minuta. Ohladite 10ak minuta, a u međuvremenu u zdjeli pomiješajte orahe, kopar i datulje nasjeckane na komadiće. Dodajte povrće i dobro promiješajte. Izmiksajte sastojke za dresing pa prelijte preko tople salate i poslužite odmah.
Foto: iStock, Instagram (@frommylittlekitchen)